Не так давно світу показали унікальну фотографію, яку продали на аукціоні за $2,3 млн. Фото зроблено влітку 1878 під час гри в крокет. На нього потрапив розбійник Дикого Заходу Біллі Кід. Однак на сьогоднішній день знімок оцінюється в $ 5 млн і вважається найдорожчим у світі. Про це повідомляє "Артефакт".

Найдорожче в світі фото. Біллі Кід четвертий зліва.

Відомо, що в 2010 році колекціонер Ренді Гіхарро з Каліфорнії придбав цей знімок і ще кілька на барахолці всього за 2 долара і заспівав пісню з мультфільму "Мадагаскар".

Вже вдома, взявши лупу, Ренді зрозумів, що з фото на нього дивиться ні хто інший, як сам Генрі Маккарті, більш відомий під ім'ям Біллі Кід. Американські експерти перевірили знахідку і прийшли до висновку, що на фото дійсно Біллі.

Популярні новини зараз
ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним" Чи варто зберігати заощадження у доларах: експерти пояснили, чого чекати від курсу Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

25 червня 2011 зображення було продано на 22-му щорічному аукціоні Brian Lebel's Old West Show & Auction в Денвері колекціонеру і бізнесменові Вільяму Коху за 2,3 мільйона доларів.

Зазначимо, Біллі Кід відомий американський злочинець. При житті він не був широко відомий і здобув славу вже посмертно, причому з подачі свого вбивці, шерифа Пета Герретта, перетворившись в один із символів Дикого Заходу.

Народився 23 листопада 1859 року в Нью-Йорку.

Його батько помер приблизно в кінці громадянської війни, і приблизно в той же час, мати Біллі захворіла на туберкульоз і повинна була переїхати в більш сухий клімат.

Коли хлопцеві було всього 14 років померла його мати. Біллі почав працювати в ресторанах, мив посуд, подавав страви і потрапив в компанію вуличних злодіїв. У 16 років він вперше вбив людину у п'яній бійці. Біллі вкрав коня вбитого і поїхав в Нью-Мексико.

Разом з бандою крав корів, коней та овець у місцевих фермерів.

З бандою вирішив покінчити підприємець Джон Танстелл. Він схопив бандитів, коли ті обкрадали його ферму. Танстелл запропонував Біллі Кіду здати свою банду поліції і піти до нього на роботу. Біллі погодився.

У лютому 1878 бійці шерифа Бреді і бандити Джессі застрелили бізнесмена Танстелла. Його колишні працівники почали мститися. Їм вдалося убити самого шерифа.

У листопаді 1880 шерифом обрали Пета Гаррета. Він добре знав Біллі Кіда і вирушив на його пошуки. Знайшов бандита в хатині у місті Стинкин-Спрінгс. Після нетривалого протистояння Кід здався. Його засудили до повішення, але за лічені дні до страти він убив наглядача, двох помічників шерифа і зник з в'язниці.

Шериф йшов за його слідом два місяці. Нарешті він дізнався, що Біллі Кід поїхав до своєї коханої на ранчо Піта Максвелла. Вночі 14 липня 1881 Гаррет зник у будинку Максвелла і дочекався бандита в темній кімнаті.

"Кід, мабуть, помітив, або відчув присутність третьої людини біля ліжка. Він швидко підняв пістолет. Його дуло було за фут від моїх грудей. Відступаючи в кімнату, він двічі вигукнув: "Хто це? Хто це?" Все сталося в одну мить. Я витягнув револьвер вистрілив, кинувся вбік і знову вистрілив. Другий постріл виявився зайвим. Кід впав замертво. Нічого більше не сказав. Судома або дві, тихі здавлені вдихи - і Кід вирушив до своїх численних жертв", - згадував Гаррет.

Нагадаємо, на старовинному знімку розгледіли привид солдата, намагався виконати обіцянку.

Як повідомляв портал "Знай.uа", старовинні дагерротипи, просочені духом золотої лихоманки. У період між 1848 і 1854 роками в Каліфорнії з'їхалися 300 000 чоловік.

Також "Знай.uа" писав, польський фотограф задокументував яким був Львов 30 років тому.