Як відомо, ритуал і релігія є важливими чинниками у формуванні первинної чи архаїчної держави. Ці переконання і практика не лише узаконюють ці нові політичні організації в їх здатності контролювати надприродні сили, але також стимулюють внутрішньогрупове співробітництво, караючи і заохочуючи.

Дослідники, нещодавно проводили розкопки на кордоні Перу і Болівії, біля острова Сонця в озері Тітікака, виявили чудові складові елементи повторюваних ритуалів, що практикуються державою Тіуанако між 8 і 10 століттями нашої ери.

Археологи виявили у водах озера релігійний центр цивілізації. Тут проводилися ритуали на честь бога Сонця. Йому підносили дари із золота і морських раковин, жертвопринесення тварин також були досить частими. Про це повідомляє Proceedings of the National Academy of Sciences.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Усього 30 гривень, і ти на зв'язку: у Vodafone підказали, як можна заощадити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

На думку археологів, в релігійних ритуалах брала участь невелика група представників місцевої еліти, жителі навколишніх сіл могли спостерігати за церемоніями лише здалеку.

Церемонії в Кхоа являють собою щось більше, ніж просто культ в екстремальному місці. Вони відображають складну взаємодію в центрі озера.

Враховуючи його важкодоступність, але широко поширену видимість, це було привілейований і виключний простір взаємодії, контрольований спеціалізованим елітним класом.

Якість і кількість пропозицій, зроблених на затопленій ділянці, поставили риф у центр вірувань і ритуальних пейзажів народу тиванако.

Відомо, що держава Тіуанако існувало між 500 і 1100 роками нашої ери на території сучасних Перу, Болівії і Чилі. Один з храмових центрів держави існував на рифі Хоа, практично в центрі озера Тітікака.

Археологи під керівництвом Крістофа Делерю з Оксфордського університету провели топографічні дослідження з допомогою фотограмметрії та гідролокатора на рифі.

Дослідники виявили конструкцію площею 8 квадратних метрів на глибині 5-7 метрів. Всередині виявили 13 керамічних курців у формі пуми, золоті прикраси, маленькі листя із золота, поліровані камінці і кістки домашніх лам, які добре збереглися.

Золоті прикраси, черепашки і лапідарні прикраси також підкреслюють важливість підношення дарів божеству, оскільки ці матеріали були одними з найпрестижніших у Андах.

Дослідники вважають, що на рифі поклонялися і залишали підношення верховному богу в міфології Тіуанако.

До речі, іспанські колоніальні літописці документували великий церемоніальний комплекс паломництва інків, побудований між Копакабаною і островом Сонця, і склали кілька легенд про підводних божеств і подарунки.

Нагадаємо, неподалік від міста Іка зібрана значна колекція незвичайних каменів. "Кам'яна бібліотека Іки"- це величезна кількість каменів (близько 50 тисяч), покритих малюнками.

Як повідомляв портал "Знай.uа", стародавня гробниця розкрила ще одну таємницю інків. Археологи з Перу виявили таємничу гробницю під час розкопок на півночі країни.

Також "Знай.uа" писав, у контрабандистів вилучили 800-річну релігійну книгу. У книзі збереглися 22 сторінки рукописного тексту та 11 зображень.