Напевно, нікого не здивує той факт, що походження американської валюти тісно пов'язане з історією Європи.

Так 1 квітня 1778 року бізнесмен з Нью-Орлеана, ірландець за походженням, Олівер Поллок придумав знак долара.

Проте, в якості національної валюти США він був затверджений пізніше - в 1785 році.

Саме слово "долар" походить від німецького талер, отриманого від скорочення Іоахімсталер мюнце.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Так відомо, що на початку XVI століття в північно‑західній Богемії для Римської імперії була викарбувана монета із зображенням святого Йоахіма. Монета отримала назву "іоахімсталер". Згодом її стали називати просто талером.

Талер був, ймовірно, першою світовою валютою. В Іспанії він називався далеро, в Південних Нідерландах ‑ дальдре, у скандинавських країнах ‑ далер, в Англії ‑ долар.

Ще твердою валютою в той час були іспанські срібні реали і золоті дублони. Їх також називали доларами.

В Банку Англії їх було так багато, що англійський король Георг III наказав використовувати іспанські реали у зверненні. Кожен реал коштував 1/8 англійського фунта і тому став називатися "осьмушкой" (piece of eight).

Згодом piece of eight перетворилося в "peso". Песо потрапили в північноамериканські колонії, де, як і інші великі срібні монети, стали називатися доларами.

Бізнесмен Поллок вирішив взяти за зразок знак іспанської песети. У знаку песети дві риси поверх букви S символізували Геркулесові стовпи, на які спирається державний герб Іспанії.

Дві колони, обвиті стрічкою, символізували собою край землі, кінець, тупик. А напис на стрічці свідчив "nec plus ultra" – "далі нікуди".

Є версія, що сама літера S з'явилася від закінчень множини в словах долар або песо. В іспанській мові це виглядає так: 1 dolar – 2 dolares і 1 peso – 2 pesos, звідси й символ S.

Також є думка, що символ долара походить від невеликої цифри 8, яка ставилася на іспанських песо, рівних 8 реалів, а дві вертикальні лінії були додані, щоб не відбувалося плутанини.

Після багатьох років, з метою економії часу при написанні, стали знак долара перекреслювати лише однією рискою I, так і вийшов сьогодні всім відомий знак долара $.

Нагадаємо, як львів'яни першу у світі гасову лампу винайшли. Львів'яни відразу зацікавлюються винаходом: гасова лампа дає світла як 10–15 свічок.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 357 років тому в Парижі з'явився перший громадський транспорт. Омнібус комбінував функції візника і диліжанса.

"Знай.uа" писав, 386 років тому Галілео Галілей зрікся свого вчення.