Висічена з каменю статуя лева з людським обличчям досі залишається найбільшою в світі. Великий Сфінкс Гізи вже безліч століть не дає спокою вченим і дослідникам стародавнього Єгипту. Вони впевнені, що Сфінкс — це тільки вершина айсберга, а ось найцікавіше знаходитися під ним.

Так археологи намагаються довести, що стародавня статуя приховує в собі таємні ходи, в які можна потрапити з прихованої у Сфінксі двері. Деякі вважають, що вхід знаходиться в районі лап, інші радять шукати знаки на голові статуї.

За твердженням авторів гіпотези, древній хід веде в підземелля, які знаходяться під статуєю і не відкривалися тисячі років. Але для подальшої роботи потрібна віза Єгипту, яку не так-то просто отримати. Та й єгипетська влада всіляко перешкоджає дослідженням Сфінкса.

Відомо, що вперше про приховані двері повідомив єгиптолог Метт Гроулінг. Як вважав Гроулінг, ці двері невідомий привіз в Лувр ще два століття тому.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Згідно зі стародавніми малюнками, двері були розміщені між лапами Сфінкса. Цю здогадку ще немає можливості підтвердити на 100%, так як потрібно провести детальне дослідження, а для цього потрібно отримати дозвіл Міністерства культури Єгипту.

Єгиптолог не виключає той факт, що Сфінкс ховає під собою безліч таємниць, які скоро можна буде розкрити людству. Можливо, там знаходяться численні тунелі, що ведуть до кімнат для проведення ритуалів.

У 1989 році за допомогою спеціальної апаратури група японських учених з університету Васеда, яку очолював професор Сакуджи Іошимура, знайшла під лівою лапою Сфінкса вузький тунель, що веде в бік піраміди Хефрена. Він починався на глибині двох метрів і йшов похило вниз.

Але перш, ніж вони встигли провести подальші дослідження, як втрутилася єгипетська влада і зупинили проект. Іошимурі та його експедиції так і не вдалося більше повернутися до робіт.

Те саме відбулося і з іншими дослідниками, які намагалися розкрити секрет Сфінкса.

Деякі фахівці стверджують, що влада Єгипту з 1997 року приховують від світу наукове відкриття, яке вони зробили – під Сфінксом знайшли Зал Свідоцтв або Зал Літописів.

Саме ця кімната розповість нам про існування на Землі мільйони років тому Високорозвиненої Цивілізації, причому прохід в Зал Свідоцтв буде йти від кімнати розташованої під правою лапою Сфінкса. Ще 70 років тому це передбачив Едгар Кейсі.

Сучасні дослідники також дійшли висновку, що у Сфінкса були двері, так як розгледіли їх сліди. Археологи припускають наявність декількох прихованих просторів, які знаходяться як усередині Сфінкса, так і під ним.

Вчені все ще не втрачають надії зв'язати сенс існування Сфінкса з іншими загадками історії Єгипту. Вони переконані, що знаходження підземель дасть відповіді.

Нагадаємо, одна з головних загадок людства – єгипетський Сфінкс, або Великий Сфінкс Гізи. Археологи досі ламають голову над тим, хто наказав звести Сфінкса.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Єгипті виявили невідому статую. Біля статуї знаходиться тіло лева і людська голова.

Також "Знай.uа" писав, нова знахідка археологів розповіла багато цікавого про стародавніх єгиптян.