"Люда Дубініна увійшла в туристичне життя УПІ буквально з перших кроків навчання в інституті. У походах вихідного дня вона була головною в частині оргмассових заходів: танців на льоду, веселі заби на кшталт "чехарди", "третього зайвого" та інших. Із задоволенням брала участь у агітконцертах, любила пісні, вміла добре фотографувати. В її туристичному активі пройдені лижні і пішохідні маршрути Середнього і Північного Уралу, пішохідні маршрути виїзного табору УПІ на Східному Саяні", — згадував Євген Зінов'єв, якому довелося займатися пошуками групи Дятлова.

1958 року під час зимових канікул Людмила самостійно вела групу в лижний маршрут другої категорії складності Південним Уралом.

Але в поході з групою Дятлова було не все гладко, у Люди не склалися стосунки з командою. У щоденнику вона скаржилася, що її задирає учасник групи.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

"Женька то й справа під'їдає мене, навіть іноді скаже що-небудь образливе, — писала вона. — Невже він вважає мене якоюсь дурепою. Та й я взагалі люблю підливати масла у вогонь, чорт би мене подер".

Також дівчина не раз писала про те, що у неї поганий настрій і вона "зла як чорт".

Перед виходом на маршрут Люда багато спілкувалася з геологами з селища, де група зупинилася на ночівлю, і кілька сторінок щоденника списала словами з мови мансі.

Коли хлопці не повернулися з маршруту, батьки Люди були серед перших, хто забив на сполох.

Смерть Людмили Дубініної, члена тургрупи, загиблої на перевалі Дятлова в ніч на 2 лютого 1959 року, була найстрашнішою.

Її тіло знайшли лише в травні. Вона стояла на колінах, спираючись грудьми на уступ, який утворює водоспад струмка. Дівчина була без куртки, штани були обпалені, ліва нога загорнута в кофту.

М'які тканини обличчя розклалися, оголивши череп. Через тривале перебування у воді шкіра з рук знімалася разом з нігтями, немов рукавички. Ребра з обох сторін були переламані.

Як потім вкаже в акті дослідження трупа судмедексперт Борис Відроджений, очних яблук і язика у дівчини не було.

Одним з найбільш таємничих обставин стало саме відсутність язика. З'явилися зловісні версії. Втім, висловлювалася думка, що це могло відбутися через довге перебування тіла в струмку.

Проте, зазначені пошкодження могли виникнути в результаті впливу великої сили.

"Смерть Дубініної насильницька", — заявив Відроджений, зазначивши, що дівчина загинула через обширний крововилив у правий шлуночок серця, множинних переломів і кровотечі в грудній порожнині.

За однією з версій, у спробі сховатися від штормового вітру в улоговині Люда провалилася в промиту струмком у товщі снігу порожнину і була придавлена сніжною масою товщиною не менше п'яти метрів.

Нагадаємо, причиною загадкової загибелі туристичної групи на перевалі Дятлова міг стати любовний трикутник. Таку версію висунув Валентин Дегтярьов.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в прокуратурі Свердловської області заговорили про ексгумацію останків туристів перевалу Дятлова, але тільки в тому випадку, якщо родичі дадуть дозвіл.

Також "Знай.uа" писав, туристів, які загинули на перевалі Дятлова 60 років тому, могли жорстоко катувати перед смертю. Сенсаційна версія виникла на підставі збережених фото.