30 років тому, 17 березня 1989 року, група археологів під час розкопок в єгипетському місті Гізі неподалік від піраміди Хеопса виявила таємничу мумію знатної молодої жінки на двометровій глибині.

Тоді вчені з'ясували, що єгиптянка жила в епоху III династії. Її тіло було поховано близько 2600 року до нашої ери. Деякий час вважалося, що це був один із перших досвідів з муміфікування людини. Але роки роботи розставили все на свої місця.

Археологічні розкопки сезону 1997 року англо-американської експедиції в Іераконполі дозволили підтвердити більш давні витоки муміфікування в Єгипті. Археологи виявили кілька непошкоджених жіночих поховань.

Дослідивши супроводжуване поховання інвентар, вчені змогли датувати поховання періодом культури Накада-II (приблизно 3600 рік до нашої ери).

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

У Єгипетському національному музеї в Каїрі туристам і дослідникам надана можливість відвідати зал "Королівські мумії", де представлені збережені завдяки процесу бальзамуванню тіла династії фараонів: Аменхотепа III, Рамзеса ІІ, Рамзеса III, Рамзеса IV, Рамзеса V, Рамзеса VI, Сеті I, Тутмоса I, Тутмоса II, Тутмоса III, Сиптаха, Тійе, Тутанхамона, Меренптах та інших членів царської сім'ї.

Тут же можна побачити глиняні посудини з маслами і пахощами, які використовувалися при муміфікації в Стародавньому Єгипті. Дивно, але їх властивості і запах залишилися незмінними протягом тисячоліть.

До речі, словом "mumia" середньовічні лікарі позначали незвичайні ліки. У середньовіччі арабські та єврейські торговці привозили з єгипетських гробниць стародавні мумії, розривали їх на невеликі шматочки і продавали як панацею від хвороб.

Практично в кожній аптекарській крамниці Європи можна було придбати собі такі ліки.

У природі муміє виглядає як натік або скоринка на масиві гірських скель. У своєму складі муміє містить залишки рослин, кістки тварин і деколи навіть гірських порід тій місцевості, де він утворився.

Нагадаємо, дослідники давно звернули увагу на особливість давньоєгипетських творів мистецтва – практично у всіх з них відсутній ніс.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники натрапили на зниклі частини мініатюрного човна, який був похований разом з фараоном Тутанхамоном. Коробка з артефактами, яка була запечатана археологом Говародом Картером, була знайдена в сховищах Луксорский музею.

Також "Знай.uа" писав, в даний час люди все ще зачаровані тим, що вдалося досягти стародавньому Єгиптові, і досі залишається загадкою те, як єгиптянам вдавалося робити подібні складні речі з їх скромними технологіями.