Культура Гуцульщини дуже багата і найцікавіша частина – це міфологія.

Згідно з давніми повір'ями наш світ поділений на три сфери. Найнижча з них – потойбічна.

Саме тут мешкають духи, добрі і злі істоти, які ховаються між високих трав, у гіллі старих дерев, залягають на дно гірських річок, кричать летючими мишами в нічному небі.

Гуцули вірять, що їх краї повсюдно населяють найрізноманітніші демонологічні істоти. Упирі, полудениці, лобастими, джуми, бісиці, рахмани, лихоманки, уроки, чорти…

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Коли вечірня роса вже впала на ожини і сови, ночують на старих кладовищах, збираються на полювання - ніч починає затуляти гори. Час сповільнює свій темп, здається, навіть гірські річки течуть спокійніше. Тоді в Карпатах починається найцікавіше.

Демони лісів

Особливо багато в Карпатах нявок. Жіночі духи, пов'язані зі світом Нави, тобто померлих. Ті, хто з ними зустрівся, розповідають: "це дуже хороші, блідолиці дівчата з довгим волоссям".

Нявки невагомі, тому, коли ступають на траву, вона не прогинається.

Блуд – дивне відчуття, коли здається, що знаєш, в якому напрямку йдеш, а потім виявляється, що ти невідомо де. Він підстерігає людей на дорогах і більше всього на перехрестях. Часто блуд має вигляд вогників, які світиться в темряві, визирають то тут, то там, збиваючи з пантелику перехожого.

За легендою, Блуд - це злий дух, якого скинули з неба. І він завис в повітрі.

Вовкуни - це дійсно люди, просто вони народилися під нещасливою планетою. Назва істоти пішла від культу вовка, який давно сповідався.

Є багато очевидців, які розповідають, що зустрічали Вовкулак.

Демони гір

Між гір бродить старий Чугайстер. Цей клята людина, яка обросла шерстю і висока, як ялини. Ті, хто бачив цього гіганта, кажуть, що він шепелявить.

Якщо зустрінетеся з ним - доведеться танцювати. І якщо не втримаєте скаженого ритму і впадете, Чугайстер навіки покине вас лежати в горах. А сам він вправний танцюрист. І поговорити з людьми любить.

В горах піднялася негода. Ялини гнуться до землі, а скелі свистять моторошними звуками. Прокидається Вихор, що живе в скелі. Страшний демон з хвостом і крилами, не має живота, а літає з відкритими нутрощами.

Демони вітрів

Буде буря, дощ або град, як захоче Гонихмарник. Він наділений силою відводити, або накликати хмари.

З приходом вечора між карпатським будинками починають підстерігати Нічниці. Вони захочуть вкрасти ваш сон. Демони у жіночій подобі, схожі на нічних птахів, кажанів.

Зірка пролетіла над лісом ... Напевно, це Литавець. Він Перелесник - це дух, який літає в небі вогненним змієм. Літаючий дух спокуси, який заманює жінок і дівчат, любиться з ними вночі й забирає силу та вроду.

Демони річок

Якщо опинитеся вночі біля води і почуєте незнайомий голос, що кличе вас на ім'я, знайте, що ви потрапили до Русалки. Виходять на полювання опівночі.

Русалки - або прокляті своїми батьками, або утоплениці. Тільки вони можуть залоскотати людину до смерті, або просто втопити в річці.

Чуєте дивні звуки... Потерчата. Голоси Потерчат схожі на квакання. Тому що часто їх крадуть русалки. Насправді ці душі нехрещених, або мертвонароджених дітей просять про допомогу. Якщо почуєте - киньте хустку або інше полотно, схоже на крижах і "назвіть" бідну душу, давши ім'я. Тоді вона стане ангелом.

Якщо колись станеться в несподіваному місці помітити мокрі сліди, від яких віє холодом, то будете на місці, де сидів Водяній - потойбічний цар, який всіма водами в Карпатах володіє.

Може перевтілюватися в різних водних істот. А дізнатися нечистого можна по тому, що з тіла його постійно капає вода, з лівого боку. Часто любить їздити на сомі, тому сома і називають чортовим конем.

Нагадаємо, як Сварог з'явився в слов'янській культурі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Пандора стала першою жінкою на землі. Давньогрецька міфологія каже, що ця жінка, створена богами.

Також "Знай.uа" писав, як світлі істоти русалки стали нечистю.