Не багатьом відомо, що жіноче свято буває не тільки міжнародним на 8 березня. У багатьох народів існував звичай особливого дня і тільки для прекрасної статі.

Ми розповімо про традиційні жіночі свята різних народів світу.

Свято амазонок на Кавказі

Інгушки століттями святкували особливе осіннє свято — Цей. Одні пов'язують його з язичницькими обрядами родючості, інші вважають, що так зберігається пам'ять про ті часи, коли на Кавказі і в степах на північ від нього жінки билися нарівні з чоловіками.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Цей був виключно жіночим святом — ні один чоловік не мав права навіть здалеку подивитися на нього.

Дружини в цей день могли прилюдно висловити чоловікові все, що накопичилося і сперечатися з ним. А про не мав права перечити коханої.

На святі прийшли жінок вибиралася цариця, зазвичай заміжня матрона років близько сорока, яка добре знає всі обряди свята і користується повагою сусідок. Вона вибирала собі свиту, ставлячи в неї дівчат, яких вважала красивими, розумними і відрізняються високою репутацією.

Весь день жінки пили пиво, водили хороводи і співали пісні, а ще змагалися один з одним у верховій їзді, стрільбі із лука і рукопашному бою. Для цього дівчат таємно весь попередній рік тренували брати.

День зустрічі сестер і варіння рису. Індія

Це цілих 2 особливих свята, які за звичаєм святкували лише жінки: Тідж і Понгала.

На Тідж всі жінки Північної Індії йшли з дому, щоб зустрітися зі своїми сестрами у будинку батька.

Жінки збиралися, обмінювалися новинами, готували святкове частування один для одного. Свято було формально присвячений Парваті і того, як вона терпіла без любові Шиви.

Свято Понгала офіційно занесений в книгу рекордів Гіннеса як самий багатолюдний у світі.

За традицією, жінки збираються в місті Тривандрума (штат Керала). А чоловіки в день свята замикаються в будинках — вони не мають права виходити на вулиці.

Жінки тим часом розводять костерки і варять на них рис. Цей рис потрібен, щоб умилостивити богиню-матір, чий гнів на людську дурість накопичився за рік до критичної маси.

Обряд дозволяється проводити тільки в національному костюмі, і горщик для рису краще привести з собою — інакше доведеться заплатити місцевим торговкам величезні гроші. Вважається, що горщиків має бути непарна кількість.

В цей день жінки розважаються, співають, готують і їдять різні смаколики. Зварений рис, який вважається благословенним, потім несуть додому, щоб пригостити родичів і сусідів. Він повинен принести в будинок багатство і відвести від нього голод.

Вороняче весілля в степях

Башкири традиційно святкували Каргатуй (Вороняче весілля) або Каргабукаги (Воронячу кашу). Каргатуй святкували, як тільки по весні з'являлася перша трава.

На святі дозволялося бути присутнім тільки жінкам і дітям. Хлопці і чоловіки обходили цю заборону, будучи в жіночому одязі — це вважалося жартом, але цілком могло сходити до давніх обрядів.

Серед жінок обиралася "вождиха" — "алсабир" або "юлбарси" (що йде попереду або ведуча по дорозі). Зазвичай це поважна жінка у віці. Поверх сукні на неї одягали камзол без рукавів, розшитий монетами і черепашками, а на голову ставили високу шапку — поверх неї пов'язували дві хустки, теж прикрашені монетами.

На Каргатуї пригощалися кашею, водили хороводи і гойдалися на гойдалках: хто вище. Вважалося, що чим вище розгойдається дівчина, тим краще в неї буде наречений. А в кінці свята залишки каші згодовували воронам і грачам, які тільки того й чекали.

Нагадаємо, як склалася доля жінок, які заснували свято 8 Березня.

Як повідомляв портал "Знай.uа", найзагадковіший і дивовижний народ Африки, який перевертає свідомість обивателів – це, безумовно, туареги. Як древній народ з мусульманською релігією побудував матріархат.

Також "Знай.uа" писав, як розгнівані текстильниці влаштували страйк, що змінив світ.