5 березня 1950 року у с. Білогорща, яке нині входить до складу Львова, в бою з чекістами загинув український політичний і державний діяч, головнокомандувач Української повстанської армії Роман Шухевич - “Тарас Чупринка”, який протягом 1940-их років очолював боротьбу проти двох найбільших тоталітарних режимів – нацистського та радянського.

Як загинув видатний борець за незалежність України

В 1944 році на Романа Шухевича було відкрито оперативну справу і близько тисячі осіб вели пошуки за провідними членами ОУН та УПА. Для чекістів завданням номер один було ліквідувати все керівництво збройного підпілля.

Те, що Шухевич протримався сім років активної боротьби, просто диво. Він був геніальним військовим конспіратором. А ще – дуже педантичним, завжди дотримувався правил, які були для нього основою життя. А також добрим психологом, він міг підібрати ідеальних людей для виконання будь-яких операцій і обирав таких людей, які не зраджували навіть під тортурами.

Однак, 5 березня 1950 року став фатальними для головнокомандувача УПА.

Чекісти не знали, де саме переховується Роман Шухевич. Було розроблено план дій: "План чекістсько-військової операції по захопленню чи ліквідації "Вовка". В операції приймали участь багато карателів.

Було прийнято рішення завербувати колишніх зв'язкових членів ОУН і УПА і через них безпосередньо вийти на Романа Шухевича.

Колишня підпільниця "Поліна", яка, прагнучи врятувати свого брата і родину, вказала на Дар'ю Гусяк (Нусю), зв'язкову Романа Шухевича. "Дарку" перехопили шестеро оперпрацівники, блокували руки, не дали дотягнутися до ампули з отрутою у комірі. Дар'ю Гусяк відправили в тюрму на Лонцького у Львові. Там вона пройшла через страшні катування, але навіть під тортурами не дала жодних свідчень про Шухевича.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Дар'я Гусяк

Тому оперативники підсадили до камери Гусяк агентку "Розу" (А. Фроляк) під виглядом підпільниці. Фроляк, нібито після "тортур і катувань" увійшла в довіру до Гусяк і, коли виходила з тюрми, погодилася передати записку рідним Дар'ї.

"Мої дорогі! Майте на увазі, що я потрапила до більшовицької в'язниці, де немає людини, яка б пройшла те, що на мене чекає, і не зламалася. Після першої стадії я тримаюсь, але не знаю, що буде далі. М. (йдеться про "Монету" - псевдо К.Зарицької, ще однієї зв'язкової Шухевича –ред.) приводили на очну ставку, вона героїня тому, що трималася 5 місяців. Цілую. Нуська. Про мене дуже багато знають, а основне питання - це про ШУ і ДІ (про Шухевича і Дідик. - ред.). Мене захопили шестеро і не було можливості покінчити із собою. Знали, що у мене є пістолет і отрута", - писала своїм рідним Гусяк.

Далі "Нуся" пояснила, що записку слід передати Наталі Хробак у селі Білогорщі Брюховицького району Львівської області і докладно описала, де знаходиться її будинок. Так стало відомо, де переховується головнокомандувач УПА.

В упівців були неписані правила: якщо хтось не виходить на зв'язок три дні, то Роман Шухевич змінює своє місце знаходження. Таке рішення було прийняте і після того, як зникла Гусяк. Однак якраз в цей час Шухевич був важко хворий і тому затримався. Це була його фатальна помилка. Його охорона з цінними документами виїхала ще надвечір, а Шухевич залишився в криївці ще на один день і не змінив місця дислокації.

О восьмій годині ранку до будинку учительки Наталки Хробак, де переховувався Шухевич, прийшли оперативники найвищого рангу.

У двері постукали емдебісти. Двері відчинила зв’язкова Шухевича Галина Дидик, яка назвалася Стефанією Кулик. Однак карателі впізнали її і запропонували здатися їй та Роману Шехевичу в обмін на збереження їм життя.

Галина Дидик оцінила ситуацію, адже бачила, що будинок оточений озброєними людьми. Вона сподівалася, що за час який витратять на її допит командир УПА зможе втекти. Роман Шухевич перебував у сховку. Почався обшук будинку, обшукали і саму Дідик, вилучивши пістолет. Одначе вона встигла прийняти стріхнін і, вже втрачаючи свідомість, почула постріли.

фото Галини Дидик в різні часи

Шухевич розумів, що це його останній бій і живим йому даватися не можна. Він почав відстрілюватися. Однак протистояння не дало результату, адже сили були не рівні.

Роман Шухевич вистрелив собі у скроню, тому що живим він не міг здатися.

Інформації про те, куди чекісти поділи тіло загиблого Романа Шухевича – відсутня.

Тіло Романа Шухевича у перші години після смерті. Видно отвір від кулі, якою застрелився командир УПА

Багато років тривають пошуки місця поховання головнокомандувач а УПА. Інколи з'являються псевдо-сенсації, гучні заяви і навіть "встановлення точного місця поховання Шухевича", однак, насправді місце поховання досі не встановлено.

Пам'ять генерала-хорунжого УПА Романа Шухевича вшанували у Львові. У селі Білогорща зібралося понад кілька сотень людей. Саме тут рівно 69 років тому в бою з радянськими силовиками з Міністерства державної безпеки – загинув головнокомандувач Української повстанської армії.

Нагадаємо, 30 червня виповнилось 110 років з дня народження Романа Шухевича.

Як повідомляв портал Знай.ua, голова братства ОУН-УПА помер, згадуючи Шухевича

Також Знай.ua писав, ФСБ знайшла в російській школі книжки про Бандеру і Шухевича