4 березня 70 років тому в родині українського письменника й дослідника історії буковинського краю Михайла Івасюка та вчительки Софії Івасюк народився син Володимир, майбутній видатний український композитор та поет.

Володимир Івасюк - засновник і класик української естрадної музики, талановитий композитор, автор невмирущих пісень, серед яких і "Червона Рута" - ще один, неофіційний ґімн України, пісенна візитна картка нашої держави.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень
Показати ще

Він прожив коротке життя – усього 30 років, але встиг написати 107 пісень, 53 інструментальних творів, створив музику до кількох спектаклів.

Та серед них немає жодної пісні російською мовою. Івасюк завзято відмовлявся писати навіть музику до російських текстів, говорячи, що він - український композитор.

Коли у 1979 році радянська вирішила з помпою святкувати 325-річчя Переяславської угоди, Івасюку пропонували створювати музику на хвалебні вірші.

Українські послужливі віршотворці писали: "Слава! Тебе прославляємо, рідна Росіє, за правду твою, за вірність твою, за братерську любов!". Івасюку пропонували створювати музику на ці вірші.

Влада очікувала, що Володимир, як і інші, віддасть данину Москві. Але Івасюк був безкомпромісним. Він так нічого й не написав для прославлення горезвісного "возз’єднання". Замість того взявся за створення опери козацької доби.

В. Івасюк та О. Кузнєцова на зйомках програми Камертон доброго настрою

Того ж року Володимир Івасюк помер. 18 травня 1979 року його тіло було знайдене повішеним у Брюховицькому лісі під Львовом. Між датою зникнення й датою смерті Івасюка є загадковий проміжок часу.

Офіційна версія, - самогубство. Та в неї ніхто не вірить, оскільки є чимало фактів, які вказують на те, що молодий талановитий музикант пішов з життя не зі своєї волі.

Так, за два місяці до смерті, Івасюка викликали в КДБ для бесіди із приводу гонорарів, які він повинен був одержати за вихід своїх платівок у Канаді. Його переконували передати ці гроші в "Фонд миру" в обмін на дозвіл виїхати в Америку. Але видатного українця закордон не цікавив, і він відмовився від цієї пропозиції.

Між датою зникнення й датою смерті Івасюка є загадковий проміжок часу - трохи менше місяця.

24 квітня 1979 року Володимир забіг додому, сказав, що повернеться за годину і зник. Поліція вела пошуки до 11 квітня, і потім закрила справу. А тіло знайшов начебто випадковий солдат, що наткнувся на нього в лісі 18 квітня.

Його тіло було знайдене повішеним у Брюховицькому лісі під Львовом.

Володимира знайшли лише 18 травня 1979 року: однак не міліція, а випадковий солдат, що, наткнувся в лісі на напіввисячий-напівстоячий труп людини.

До речі, пошуки велися з 27 квітня до 11 травня. Саме тоді була закрита справа №239, що чомусь мала назву “Пошукова справа по факту смерті композитора В. Івасюка”.

Імовірно, уже тоді комусь було відомо, де він і що з ним трапилося. Інакше чому пошуки припинили 11 травня, якщо тіло знайшли тільки 18. До того ж тіло, зняте з петлі, не мало ознак розкладання. Слід від петлі був свіжий. Пізніше дружина поета Ростислава Братуня Неоніла, яка пішла разом з матір’ю композитора у морг, розповіла, що в Івасюка було знівечене обличчя, без очей, поламані пальці й все тіло в синцях.

Але, незважаючи на це, слідчі завзято відпрацьовували версію про "самоповєшаніє", відкидаючи в сторону всі інші. Івасюка намагалися також назвати божевільним, говорили про “творчу кризу”, про заздрість вчителя.

Відповідно до неофіційної версії, смерть Івасюка була вбивством, виконаним КДБ за наказом вищого керівництва СРСР. Архіви цієї справи, що зберігаються в Москві, дотепер ані родичам, ані працівникам музею Івасюка не відкривають, посилаючись на гриф "таємно".

Генеральна прокуратура вже незалежної України двічі поновлювала розслідування обставин смерті Івасюка: у 2009 та 2014 роках.

У лютому 2015-го прокурор Лювівщин Роман Федик заявив: Івасюка убили працівники КДБ.

Володимир Івасюк отримав звання Героя України. Уже посмертно – через 30 років після своєї трагічної загибелі.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко сказав, що кожна пісня Івасюка – це "свідчення сили українського духу".

Як повідомляв портал Знай.ua, Марія Яремчук переспівала хіт свого батька

Також Знай.ua писав, зірку Софії Ротару запалив Володимир Івасюк.