На інтернет аукціон Allegro виставили унікальну пляшку початку ХХ століття з невідомим алкогольним напоєм. Відомо, що 100-літнє спиртне виробництва львівської фабрики Бачевських. Неймовірно те, що продавець встановив стартову ціну - 50 тисяч польських злотих - майже 350 тисяч гривень.

"Стара пляшка з майстерні Бачевського. Стан - як на фото", - йдеться в описі лота.

Скляна пляшка має тиснення з назвою виробника. Важить 1,5 кг. Закупорена. Є всередині автентичний напій чи ні - продавець не вказав.

Популярні новини зараз
Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Однак, поки жоден покупець не погодився до придбання раритету.

Любитель старовини зі Львова Григорій Совків коментує лот так:

"Не хочете випадково придбати собі пляшечку Бачевського, ще австро-угорського розливу? 345 тисяч гривень за пляшку. Або 34,5 тисяч гривень за 100 грам. Або 34 гривні, щоб понюхати ватку".

Історія марки "Baczewski" почалася в селі Вибранівка неподалік від Львова, де проживав єврейський підприємець Лейб Бечелес.

Відомо, що в 1782 році Бечелес відкрив першу винокурню, а в середині XIX століття його онук Леопольд Максиміліан переніс компанію в передмістя Львова і вирішив змінити своє прізвище на Бачевський, щоб надати їй більш польське звучання.

Горілчана фабрика родини Бачевських була заснована 1782 в селі Вибранівка біля Львова. Пізніше виробництво перенесли в місто. Розквіту набула за часів Юзефа Бачевського (1829-1911).

Незабаром якість продукції Бачевського визнали на офіційному рівні: компанія отримала титул Постачальника імператорського і королівського двору, і їй було надано право розміщувати на своїх пляшках зображення імперського орла Габсбургів.

Вироби експортували до Франції, Великобританії, Італії та Німеччини. Замість пляшок розливали в кришталеві карафи.

Однак, фабрика була знищена в результаті бомбардування Львова нацистами в 1939 році.

Нагадаємо, археологи під час розкопок біля гробниці династії Західна Хань (202 рік до нашої ери - 8 рік нашої ери) в районі міста Лоян провінції Хенань у Китаї виявили бронзовий глек з рідиною, яка в ті часи вважалася "еліксиром безсмертя".

Як повідомляв портал "Знай.uа", згідно однієї з легенд, історія кави починається з шейха Омара. Він був одним з найбільш шанованих лікарів свого часу і вів дослідні роботи, виявляючи все нові ліки.

Також "Знай.uа" писав, пиво — один з найдавніших напоїв з багатющою історією, яка вас точно здивує.