Важко уявити великого художника і вченого в одній особі. На думку спадає хіба що Леонардо да Вінчі. Однак, як показує історія, світ сповнений унікальних особистостей, які зуміли поєднати творчість і науку.

Семюел Морзе

Однією з найвідоміших постатей XIX століття був американський винахідник Семюел Морзе, який розробив телеграфну систему. Це пристрій забезпечував майже миттєвий зв'язок на великих відстанях.

Також він відомий, як творець міжнародної кодової системи зв'язку — азбуки Морзе.

Але перш ніж Морзе змінив спосіб спілкування зі світом, він був відомим художником, який навчався в Королівській академії мистецтв у видатних майстрів того часу.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Галерея Лувру

Він писав портрети видатних американців в художній студії, якою він керував у Бостоні. Одного разу, коли Морзе створював портрет маркіза де Лафайєта у Вашингтоні, він отримав телеграму, що його дружина смертельно хвора.

Семюель кинувся додому в Нью-Хейвен, штат Коннектикут, але дружина померла, перш ніж Морзе встиг добратися. Спустошений, він вирішив, у що б то не стало, змінити спосіб передачі новин і важливих повідомлень.

Хеді Ламарр

Австралійська кінозірка, відома за головними ролями у фільмах "Алжир", "Самсон і Даліла", була не тільки неймовірно красива, але й розумна.

Однак ті, хто сидів в кінотеатрі навряд чи могли уявити, що в 1941 році Ламарр разом з Джорджем Антеїлом старанно працювала над створенням нового методу перемикання частот радіозв'язку для захисту радянських торпед від виявлення їх нацистськими радиодетекторами.

Як і у випадку з численними жінками-винахідниками Ламарр не отримала ніякого визнання і грошей за свій винахід, навіть незважаючи на те, що її модулятор радіохвиль ліг в основу багатьох технологій, таких як GPS, Bluetooth й інше.

Сантьяго Рамон-і-Кахаль

В юності майбутній вчений був пристрасним художником, впевненим, що присвятить все своє життя живопису. Він опублікував унікальний медичний атлас. Його ілюстрації мікроскопічних клітин будуть виставлятися в художніх галереях і музеях по всьому світу.

Тоді він навіть не мріяв, що стане володарем Нобелівської премії з фізіології і медицині і батьком нейробіології, який був першим, хто вивчив взаємодію нейронів один з одним.

Беатріс Поттер

Беатріс дуже любила тварин і вивчала їх все життя. До тридцяти років Поттер стала завзятим і досвідченим натуралістом і була в числі перших жінок, хто зайнявся збереженням природи Англії.

Через стать і відсутність освіти мало хто всерйоз сприймав наукову роботу Беатріс в області зоології, тим не менш, англійська письменниця внесла істотний внесок у цю науку.

Сьогодні вона одна з найвідоміших дитячих письменниць у світі. Найвідомішим твором письменниці вважається "Повість про кролика Пітера", яку вона також і проілюструвала.

Всього Поттер написала 28 книг, які були продані накладом понад 100 мільйонів примірників. На жаль, всесвітнє визнання Поттер знайшла вже після смерті.

Нагадаємо, ім'я однією з найрозумніших жінок початку XIX століття стало відомим лише через десятиліття після її смерті. Досі вона залишається в тіні своїх колег-чоловіків. Між тим, внесок Ади Лавлейс, уродженої Байрон, в розвиток програмування можна по праву вважати великим.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Марія Кюрі єдина жінка, яка отримала Нобелівську премію одразу в двох дисциплінах: хімії та фізики. Вона зробила безцінний внесок у науку.

Також "Знай.uа" писав, Мод Вагнер стала першою татуювальницею, зайнявши місце в "чоловічий" професії в XX столітті.