Країна з багатющою історією і культурою – це, без сумнівів, Китай. Складно уявити сучасне життя без паперу, пороху або компаса, а ці звичні для нас речі були відкриті китайцями тисячі років тому.

Китай є батьківщиною одних з найбільш значущих винаходів людської цивілізації. Про які ми і розповімо.

Шовківництво

Одним з найдавніших ремесел людства вважається виготовлення шовку. Згідно конфуціанським писанням, китайці освоїли шовківництво ще 6000 років тому.

Популярні новини зараз
Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову
Показати ще

Китайські майстри оволоділи цією технікою досконало і зберігали її в таємниці багато століть.

Так, що для європейських торговців шовк став другим золотом, і вони готові були платити величезні гроші, щоб роздобути цей дорогоцінний матеріал. Шовк став одним з найважливіших експортних товарів Китаю, що призвело до формування знаменитого Великого шовкового шляху у 2 столітті до н. е.

Папір

Згідно з древнім писанням, папір існував у Китаї ще в 105 році н. е. Однак він не був широко поширений, до тих пір поки євнух Цай Лунь істотно не допрацював технологію його виробництва.

Лунь також популяризував папір у Китаї, а потім і у всьому світі. Пізніше метод виготовлення паперу прибув до Європи знаменитим Шовковим шляхом.

Порох

Вибухову суміш виявили зовсім випадково в 1000 р. н. е. Китайські алхіміки намагалися розробити еліксир вічного життя, але в результаті отримали речовину, яка в подальшому згубила мільйони людських життів.

Як і багато інших китайських винаходів, порох, зрештою, був завезений в Європу і отримав широке поширення під час монгольського вторгнення (1236 — 1242 рік).

Рахунки

Абакус — так називалася давня рахункова дошка для арифметичних обчислень. Вважається, що абакус був розроблений китайцями приблизно в 500 році до н. е.

Інші джерела стверджують, що перші прототипи рахунок, можливо, були створені шумерами набагато раніше - в 2700 році до н. е., проте ця інформація так і залишається непідтвердженою.

Магнітний компас

Найперші з коли-небудь виявлених компасів датуються династією Хань у Китаї, близько 200 р. до н. е. Китайські мореплавці довгий час зберігали технологію магнітного компаса в таємниці. Перші компаси почали з'являтися в Європі і на Близькому Сході лише в 14 столітті.

Книгодрукування

Найбільш раннім прикладом друкарства вважається рукопис, знайдений в гробниці Тан близько Сіань в Китаї. На клаптику конопляного паперу, датованому 650 — 670 роком н. е. були нанесені давньокитайські ієрогліфи.

Механізована технологія книгодрукування з'явилася в Китаї приблизно в 1088 році. Пройде ще 4 століття, перш ніж технологія потрапить до Європи.

Нагадаємо, загадку стародавньої китайської культури Саньсиндуй.

Як повідомляв портал "Знай.uа", самураями ставали в основному чоловіки із заможних селянських сімей, а також представники середньої і нижчої аристократії.

Також "Знай.uа" писав, дізнайтеся про неймовірні дивацтва Піднебесної.