У 1922 році Говард Картер і спонсор його розкопок граф Карнарвон стали першими за три тисячоліття людьми, які зайшли в гробницю Тутанхамона. Це було справжнє наукове дослідження. Археологи обережно просувалися по коридорах і похоронних камерах, ретельно фіксуючи всі знахідки.

12 лютого 1924 року Картер нарешті підняв кришку гранітного саркофага, разом з півсотнею помічників дістав з кам'яного саркофага золоту труну з мумією 19-річного Тутанхамона. На ньому лежала посмертна маска фараона.

У "золотій залі" - так називали єгиптяни усипальниці, Картер знаходить і мумію. Всю кімнату займає кам'яний саркофаг померлого фараона. Поруч - похоронні дари: глечики для вина, підсвічники, вази, алебастрові кубки та інший ритуальний посуд. На стінах склепу - малюнки та ієрогліфи. Всього знайшли 3500 предметів. Загальна вага золотих виробів - 110,4 кг, вага маски - майже 11 кг.

Популярні новини зараз
Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову
Показати ще

Джорджа Карнарвона поруч не було. 56-річний аристократ, який розбагатів після одруження на позашлюбній дочці банкіра Ротшильда, кількома місяцями раніше помер від запалення легенів. Преса була в екстазі — підтвердилася легенда про прокляття фараонів.

Так за наступні декілька років померли 7 осіб: учасники розкопок, їх близькі родичі або співробітники. Кожна смерть роздувалася в пресі.

Повір'я про прокляття було живучим. Газети ще багато років "вбивали" свідків розкриття гробниці. В одному з таких списків значилися 26 імен.

Однак, насправді, середня тривалість життя серед тих, хто потурбував Тутанхамона склала 75 років. П'ятеро змогли відзначити 80-річний ювілей, один дожив до 92. Археолог Говард Картер помер у 64 через 17 років після відкриття.

Сьогодні легенду пояснюють потенційно небезпечними грибками, що живуть на муміях і стінах єгипетських гробниць. Можливо, вони викликали хвороби і смерть у стародавніх грабіжників. Однак підвищена смертність серед сучасних єгиптологів не спостерігається.

Тутанхамон царював в 1332-1323 роках до нашої ери. На місці його поховання звели склеп Рамзеса VI. Серед 28 єгипетських фараонів - лише його гробниця виявилася не пошкоджена.

Нагадаємо, італійські дослідники зробили сенсаційне відкриття визначивши, що кинджал з саркофага єгипетського фараона Тутанхамона зроблений з матеріалу неземного походження.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британський археолог з Університету Арізони Ніколас Рівз заявив, що знайшов місце останнього пристановища давньоєгипетської красуні. На його думку, гробниця Нефертіті знаходиться поруч з тим місцем, де знайшли мумію Тутанхамона.

Також "Знай.uа" писав, єгипетський фараон Рамзес II Великий отримав паспорт через тисячу років після власної смерті в 1974 році. І все через своєрідні закони Франції.