Ватикан - карликова держава, найменша у світі, розташовану в столиці Італії Римі. 11 лютого 1929 року в результаті Латеранських угод Ватикан став суверенною державою.

У міжнародному праві Ватикан - лише територія, на якій розташований один з головних адміністративних органів католицької церкви - Святий Престол (збірна назва Папи і Римської курії). Посольства інших країн акредитуються не при Ватикані, а при Святому Престолі.

Значну частину території займає собор святого Петра і однойменна площа, які є центром поклоніння католиків усього світу. Практично весь периметр країни (близько 3200 метрів) обмежений стіною, що захищає від незаконних проникнень.

Держава бере свою назву від Ватиканського пагорба, на якому вона і розташована. У давнину жерці етрусків, а пізніше римлян, передрікали на цьому пагорбі майбутнє, і, напевне, саме через це пагорб і отримав своє ім'я – "vaticinia" на латині означає "передбачення".

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Ватикан став суверенною державою в результаті так званих Латеранських угод.

Латеранський палац

Опівдні 11 лютого 1929 року в Папському залі Латеранського палацу представник римського папи Пія XI кардинал П'єтро Гаспаррі і глава уряду Італії Беніто Муссоліні підписали "Договір між Святим Престолом і Італією" та "Конкордат між Святим Престолом і Італією".

Угоди починалися словами: "В ім'я Святої Трійці", досить незвичними для політичного лексикону ХХ століття. Муссоліні вважав це розумним компромісом: йому вдалося прилеститися до манірним ієрархам церкви. Пускати їх у велику політику він не мав наміру.

Тим не менше конфлікт між Ватиканом та італійською державою, який тягнувся з 1870 року, нарешті було вирішено. Латеранські угоди визначили права, привілеї і становище в Італійському королівстві Католицької Церкви.

Ватикан оголошувався суверенною державою. Світське і духовне керівництво містом-державою Ватикан здійснює Папа Римський. Угодами католицька церква була визнана єдиною державною релігією Італії.

Своїм фліртом з Ватиканом Муссоліні підготував суспільство до своєї рішучої перемоги на плебісциті 24 березня 1929 року, який легалізував диктатуру фашистської партії. Більше 90% італійців схвалили гегемонію Муссоліні. Без підтримки католицької церкви йому непросто було б отримати такий результат.

Муссоліні

Сьогодні Ватикан є абсолютною теократичною монархією, на чолі якої стоїть Папа Римський. Його обирають на довічний термін шляхом таємного голосування, на конклаві - зборах колегії кардиналів - вищих ієрархів Римо-католицької церкви. Для обрання на папський престол кандидату необхідно отримати не менше двох третин голосів.

Найвищими консультативними органами є Вселенський собор Римсько-католицької церкви, Колегія кардиналів і Єпископський синод. Адміністративне управління державними справами здійснює Римська курія, що складається з дев'яти конгрегацій (духовних відомств), трьох трибуналів, папських комісій та інших відомств.

Нагадаємо, армія Ватикану складається з 110 швейцарських гвардійців і є найменшою в світі.
Після військової реформи 1970 року народження, здійсненої папою Павлом VI, ця гвардія залишилася єдиним збройним підрозділом у Ватикані, яка зберегла військові функції. Збройні середньовічними алебардами, шпагами і пістолетами, гвардійці одягнені в ошатні костюми, створені за ескізами самого Мікеланджело Буонарроті.

Як повідомляв портал Знай.ua, оприлюднено відео, де відображено безліч дивних знаків у конференц-залі Папи Римського - прихована символіка, знаки окультизму і сатанізму.

Також Знай.ua писав, Ватикан створив смарт-помічника для священиків.