На території сучасного Іраку десятки років тому група археологів під час розкопок міста Ашшур виявила загадкові глиняні таблички віком 2 700 років. Однак, тільки зараз, за допомогою сучасних технологій, вченим вдалося розшифрувати тексти.

Як відзначають дослідники, записи були зроблені на шумерській мові чоловіком на ім'я Кисир-Ашшур, який вчився на лікаря. Жив він у VII столітті до нашої ери. Це одне з перших свідчень, яке розповідає про настільки древні медичні методи: вони поєднували у собі звичні нам маніпуляції і магічні ритуали. Про це повідомляє Daily Mail.

Переклад тексту був зроблений датським вченим. У ньому описаний процес лікування, який представляє собою комбінацію медичної практики і магічних ритуалів. На сьогоднішній день – це найдокладніший звіт про лікарську діяльність.

Наголошується, що записи зроблені в хронологічному порядку, що дозволяє відновити хід навчання.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

В лікуванні молодого доктора використовувалася велика кількість магічних ритуалів разом з традиційними практиками. Експерти вважають, що молодий лікар спочатку займався тваринами, перш, ніж почати лікувати людей.

В медичній практиці того часу активно використовувалися отрути: Кисир-Ашшур ретельно записує свої спостереження за пацієнтами після застосування отрути скорпіона або змії.

Вчені звернули увагу на те, як стародавні лікарі не тільки володіли мистецтвом діагностики і лікування захворювань, але і намагалися зрозуміти їх причини.

Цікаво, що він приходить до схожих висновків щодо жовчі, які зробить батько медицини Гіппократ з острова Кос 200 років тому.

На думку дослідників, ця інформація дозволить з нової точки зору подивитися, як лікувалися хвороби в стародавніх цивілізаціях.

Нагадаємо, шумери – це перша міська цивілізація в історичній області Південна Месопотамія (південна частина сучасного Іраку) в період халколіту і ранньої бронзи. Вчені вважають її першою цивілізацією у світі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", є наріччя, які втрачені і вчені ніяк не можуть розшифрувати. Вони не пов'язані ні з одним існуючим діалектом і не зрозумілі в принципі. Колись на цих мовах говорили і навіть писали цілі народи.

Також "Знай.uа" писав, першими грошима у світі вчені вважають срібні прути. Розплачуватися ними почали шумери в Месопотамії. Згідно древніми клинописними табличками, першим стандартизованим платежем були саме ці стрижні з чистого срібла, що мають однаковий розмір і вагу.