Моряки у всі часи любили розповідати історії про морських монстрів. Окрема роль у байках відводиться гігантським щупальцям, які хапають кораблі з темних глибин і стягуючих їх на дно.

Ще в Середні століття моряки і рибалки Західної Європи, особливо в Ісландії і в скандинавських країнах, розповідали про величезне морське чудовисько, що живе в глибинах океану.

Кракен - це гора серед тварин, поруч з ним найбільший кит здається карликом. В одній книзі по природній історії, опублікованій в Норвегії в 1754 році, єпископ Бергена заявляв, що тіло монстра досягало в окружності 2,5 кілометра.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

У кракена гострий зір, як у восьминога і кальмара. У багатьох переказах говорилося, що у нього три однаково величезні голови. Пащу на кожній голові мала форму дзьоба папуги. Коли кракен піднімався на поверхню води, він витягав щупальця далеко в сторони, а коли потрапляв у пастку корабель, величезні присоски на гнучких щупальцях держали його, як у лещатах.

Так у морі біля берегів Північної Європи стомлений плаванням капітан нарешті побачив землю. На його картах не були позначені острова дивною округлої форми, але він довірився своїм очам.

Проте коли корабель наблизився до островів, капітан з жахом усвідомив свою помилку. "Острова" піднялися з моря, і виявилося, що це величезний kraken. Чудовисько, яке прокинулося від сну, схопило корабель могутніми щупальцями і затягло його у вируючу глибину. Кракен хапав членів команди одного за іншим, поки вони кричали від жаху, і відправляв у свій розкритий дзьоб.

Незважаючи на здаються перебільшення, істина в старих історіях не так вже далеко. Горезвісний кракен цілком міг бути стародавнім предком гігантського кальмара, який і сьогодні є одним з найбільш маловивчених видів на Землі.

Вчені вже задокументували особин, чия довжина перевищує 7 метрів і за їх твердженнями, десь у темряві можуть жити ще більші екземпляри.

Так на берег, час від часу, викидає дійсно монструозных створінь: 1639 році на пісок англійського Дувра викинуло кальмара завдовжки 37 метрів.

Тільки в 2004 році вдалося сфотографувати гігантського кальмара в природному середовищі. Вид Architeuthis dux атлантичний гігантський кальмар, дуже схожий на жахливого Кракена.

На даний момент на самого величезного кальмара натрапив військовий траулер біля Мальдівських островів. Цей монстр досягав у довжину неймовірних 53 метрів. На щастя, судно не зацікавило Кракена, проплывавшего по своїх справах.

Останні дослідження показали справді страхітливі результати: під водою живуть справжні монстри. — доктор Кріс Пекстон, Університет Сент-Ендрюс.

Згідно з роботами доктора Пекстона, середній розмір гігантського кальмара - близько 20 м. Достатня довжина, щоб налякати.

Не тільки дослідження, але і різні середньовічні історії про напад кальмарів на кораблі включав в себе аналіз Architeuthis dux, проведене групою вчених з Шотландії. Також були досліджені рештки, знайдені в шлунках кашалотів — природних ворогів цього виду.

Незрозуміло, яким чином кашалоти примудряються нападати на такого величезного противника. Але знайдені в їх шлунках залишки красномовно свідчать про постійну міжвидову війну.

Нагадаємо, дослідники натрапили на нестандартні людські кістки: в черепі древнього людини була лише одна велика очниця, практично на все обличчя.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у всьому світі під час сильних штормів океанські глибини підносять дивовижні сюрпризи. Вони викидають на берег дивних монстрів, які здаються прибульцями з інших світів.

Також "Знай.uа" писав, ким були реальні герої відомої казки "Красуня і чудовисько".