26 січня 1972 року 22-річна югославка Вулович Весна пережила смертельну авіакатастрофу.

Стюардеса "Югославських авіаліній" Весна Вулович перебувала у хорошому настрої, хоча її помилково розподілили на рейс Стокгольм – Копенгаген – Загреб – Белград.

Коли літак пролітав над німецьким Херсдорфом, він зник з радарів.

Усміхнені пасажири – це було останнє, що вона запам'ятала перед тим, як у літаку, який пролітав над тодішньої Чехословаччиною на висоті 10 тисяч 160 метрів, вибухнула бомба.

Популярні новини зараз
Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики
Показати ще

Як стало відомо пізніше, бомбу пронесли на борт хорватські націоналісти - усташі.

Всі 29 пасажирів і членів екіпажу, що знаходилися на борту, загинули. Вціліла лише Вулович - впавши на землю з висоти 10 160 метрів вона дивом залишилася в живих.

На щастя, її крики в лісі почув лісник Бруно Хенке, який під час Другої світової війни був лікарем німецької армії. Він допоміг дівчині протриматися до прибуття медичної допомоги.

Було зрозуміло: у дівчини пошкоджений хребет і чіпати її категорично не можна.

Вона отримала численні переломи і травми. Крім трьох хребців, стюардеса переламала руки, ноги і череп в декількох місцях.

Вона перебувала в комі 27 днів, а прокинулася вже світовою знаменитістю. Дівчину внесли в Книгу рекордів Гіннесса, як першу людину, яка вижила після падіння з висоти 10 км.

А потім був довгий період відновлення, цілих 16 місяців вона провела у лікарні. 10 місяців з паралічем нижньої частини тіла.

Лікарі припускають, що причина везіння може бути в низькому кров'яному тиску. Також її затисло в хвості літака, між трупами і частинами багажу і пом'якшили удар соснові гілки.

Пізніше весна розповідала:

"У мене завжди був дуже низький кров'яний тиск. Коли людина різко виявляється на великій висоті, де зовсім немає кисню, вона помирає практично відразу - у неї розривається серце. Після вибуху я втратила свідомість - це вкупі з низьким тиском врятувало мене від швидкої смерті в повітрі. А ось чому я залишилася ціла, впавши на землю, - цього я й сама не знаю. Я завжди займалася спортом, тіло було гнучким, гнулося в будь-яку сторону - ймовірно, через це я отримала менше переломів, ніж могла".

Вулович стала національною героїнею. Жінці присвячували пісні і запрошували її на найбільш популярні телевізійні шоу. Іменем Весна називали дівчаток - воно приносило успіх – вважали люди.

Після того як Весна змогла ходити, вона знову літала на літаках і продовжувала працювати в "югославських авіалініях.

Така безстрашність пояснюється тим, що Весна не пам'ятала ні аварії, ні своє спасіння. В інтерв'ю 2008 року вона зізналася, що пам'ятає тільки те, як вітала пасажирів після зльоту з Копенгагена, а потім вже — як прокинулася в лікарні і побачила матір і батька.

Нагадаємо, ім'я цієї прекрасної дівчини збереглося в історії завдяки її надзвичайній здатності виживати в найстрашніших катастрофах.

Як повідомляв портал "Знай.uа", близько семи годин вечора Елізабет Енн Ходжес і її чоловіка сполохав страшний гуркіт, в миті ока на жінку звалився фрагмент небесного тіла вагою 3.8 кг, пробив дах будинку.

Також "Знай.uа" писав, як шукачка пригод Енні Едсон Тейлор підкорила Ніагарський водоспад у бочці.