Її тіло було знайдено 4 роки тому дослідниками з Французького інституту археології східної (IFAO), що базується в Каїрі. Муміфіковані останки жриці, яка жила 3 тис. років тому, виявили біля египетської Долини Королів. Про це повідомляє Business insider, передає Gazeta.ua.

Вчені визначили, чим займалася по життю перша в світі мумія з фігурними татуюваннями. Жінка мала високий духовний сан. Це офіційно підтвердила єгипетська влада.

Мумія має близько 30 древніх татуювань, які свідчать про її професію. Татуювання зображують корів на руці, бабуїнів на шиї і квітка лотоса на її стегнах. Корови пов'язані з богинею Хатор, відомим божеством в Стародавньому Єгипті.

Популярні новини зараз
В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

Ці тату вказують на те, що мумія належить жінці, яка користувалася важливим релігійним статусом протягом всього свого життя", стверджують експерти.

Як повідомив генеральний секретар Вищої ради Античності Мустафа ель Вазірі, наукові та археологічні дослідження показують, що жінка померла у віці 25 - 34 років.

У жриці також є безліч символів очей на шиї, плечах і спині, які, ймовірно, є захистом від зла. Татуювання на її шиї і руці могли давати молодій жінці магічну силу під час співу, ігор або ритуалів.

"З якого б ви ракурсу не поглянули на цю жінку, побачите пару божественних очей, які дивляться на вас", - розповідає біоархеолог Енн Остін з Стенфордського університету в Каліфорнії у статті aNature.

Ель Вазірі також розповів, що татуювання, які раніше знаходили на інших муміях стародавнього Єгипту, часто є простими хвилями, крапками або невеликими лініями.

Раніше вченим не доводилося зустрічати зображення сцени або фігури, подібні тим, які у цієї жриці.

Доктор Остін виявив татуювання на жриці Дейр-ель-Медіни, використовуючи інфрачервоне освітлення і інфрачервоний датчик. Частина шкіри мумії була настільки муміфікована, що без спеціальної техніки зображення не можна було знайти.

Як зазначає доктор, створення татуювань "було дуже трудомістким, а також місцями дуже болючим". Той факт, що вона робила тату багато разів, говорить про те, наскільки вона вірила в їх важливість.

Нагадаємо, Розалія Ломбардо – маля з янгольським личком, яка зачаровує своєю красою, навіть будучи мумією.

Як повідомляв портал "Знай.uа", група дослідників з Нью-Йоркського університету на чолі з Анжелікою Кортелс вивчила зразки мумії, так званої Maiden, "Дівиці".

Також "Знай.uа" писав, у 1997 році в прямовисній скелі на березі озера археологи виявили мавзолей з сотнями мумій. Тепер вони зберігаються в музеї Леймебамба, розташованому неподалік.