Храм Ангкор-Ват (місто-храм), присвячений індуїстському богові Вішну, — найбільша культова споруда у світі і найважливіша археологічна пам'ятника. Храм недаремно називають душею кхмерського народу, адже Ангкор в точності представляє кхмерське мистецтво, велику цивілізацію, серце нації.

Всього на території понад 400 кв. км розташоване близько 200 монументів.

У 1431 р. війська Сіаму практично зруйнували місто, змусивши жителів покинути його. З тих пір Ангкор і більше 100 палаців і храмів приховувалися під покровом буйного тропічного лісу.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Французький мандрівник Анрі Муо виявив у джунглях Камбоджі 22 січня 1861 року храмовий комплекс Ангкор-Ват, побудований в XII столітті, за часів короля Сурьявармана II.

Цікаво, Ангкор-Ват будувався зверху вниз. Спочатку насипали гору землі з виритого навколо території храму величезного рову. Потім за допомогою слонів піднімали на вершину кам'яні блоки, а землю зривали.

Камыння, з яких складено споруду, надзвичайно гладкі, майже як полірований мармур. Кладка здійснювалася без розчину, при цьому камені настільки щільно пригнані один до одного, що шви між ними іноді неможливо відшукати.

Імовірно, камені встановлювалися на місце з використанням сили слонів, які служили підйомною силою в блочному механізмі з використанням канатів з койра.

В глибині джунглів індійських слонів часто використовують в якості живих тракторів. Вони повинні перетягувати стовбури дерев, повалені на густо порослі тропічної рослинністю стежки, з місця вирубки до перевалочного пункту.

У 1858 році Анрі Муо зробив з Бангкока чотири подорожі вглиб Сіаму, Камбоджі і Лаосу. У січня 1860 року він досяг храмового комплексу Ангкор-Ват.

Він описав цей візит, залишивши докладні записи про тритижневе перебування і замальовки, які потім увійшли до його посмертно виданоъ книги. Помер Анрі Муо в наступному році від малярії, до своєї четвертої експедиції в Лаос.

Реставраційні роботив храмі проводилися з 1986 по 1992 рік Археологічним управлінням Індії. З 1990-х збільшився потік туристів.

Храм став частиною комплексу Всесвітньої спадщини, який частково надав фінансування і заохотив уряд Камбоджі до захисту пам'ятки В 1992 році разом з іншими спорудами міста Ангкор був узятий під егіду ЮНЕСКО. Сьогодні є однією з головних туристичних визначних пам'яток Камбоджі.

Нагадаємо, 9 дивовижних фактів про Ганешу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", буддистам побудували найбільший у Європі храм.

Також "Знай.uа" писав, індійська статуя-рекордсмен відправила Будду на пенсію.