Інженер Януш Вітвіцький створив унікальну реконструкцію Львова. Близько 10 років творець історичної пам'ятки готував плани і креслення міста. Завдяки виконаній роботі ми можемо своїми очима побачити Львів 1772 року.

Сьогодні панорама Львова авторства Януша Вітвіцького зберігається у місті Вроцлав у національній бібліотеці, куди її передали дружина і діти інженера.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Януш Вітвіцький вперше висунув ідею побудови моделі Львова XVIII століття в 1928 році.

Це сталося під час додаткових досліджень у Парижі та під впливом виставки моделей військової архітектури.

Після повернення додому він почав вивчати архітектуру XVIII ст., проводити вимірювання топографії Львова.

Це була титанічна робота для якої потрібно було вивчити всі карти і плани населеного пункту, фотографії, ескізи і гравюри, будь-які письмові джерела та перекази про архітектуру міста Лева.

Це дозволило намалювати сотні малюнків будівель в масштабі 1:50 і серію точних проекцій, показують макет міста.

У 1932 році була побудована перша демонстративна модель Левова XVIII ст. в масштабі 1:500, називається "Мала панорама".

Для допомоги у виготовленні пластичної панорами в грудні 1935 р. було створено "Товариство створення макета стародавнього Львова", яке видало спеціальний буклет.

До початку 2-ї світової війни у вересні 1939 р. було виготовлено лише рельєф центру міста, до якого Витвицький з помічниками встиг виготовити макети 52 громадських і культових будівель, 271 будинків до 1946 року.

Після завершення війни Януш Вітвіцький мав намір виїхати до Польщі, забравши з собою макет.

Януш Вітвіцький народився 10 вересня 1903 року в самому Львові. Пристрастю молодого вченого була архітектура стародавнього Львова, особливо його фортифікація.

У 1934 році Януш стає спочатку асистентом, а потім доцентом Львівського університету. Хороша посада, перемога на загальній крайовій виставці у Познані, спроектований ним павільйон, передвіщали подальший розквіт кар'єри архітектора.

Нагадаємо, колись найбільшим в Карпатах було озеро Шибене. У мережі показали старовинні знімки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у мережу злили казкові 100-літні знімки вулиць Києва.

Також "Знай.uа" писав, історію старовинних замків України, про яких мало хто знає.