Розалія Ломбардо – крихітка з янгольским личком, яка зачаровує своєю красою, навіть будучи мумією.

Пухкі губки, ніжні щічки, ошатна зачіска з бантиком і закриті очі – такою вона залишається вже майже століття. Вона дійсно схожа на сплячу красуню з казки, от тільки дуже маленьку.

Тіло дворічної дівчинки було забальзамовано за спеціальною технологією, і сьогодні вважається найбільш добре збереженою мумією у світі. Однак у неї є одна таємниця, яка шокує кожного, хто зважиться на неї поглянути. Про неї трохи пізніше.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Відомо, що дівчинці було всього два роки, коли вона померла від пневмонії в 1920 році.

Безутішний батько, не знаючи, як пережити біль втрати, звернувся за допомогою до відомого бальзамувальника і таксидерміста Альфреда Салафія з проханням зберегти тіло ангелоподібної дитини.

Так ціле століття тіло перебувало в похоронних катакомбах в Палермо (Італія). Здавалося, вона заснула ненадовго і ось-ось прокинеться.

Коли вчені знайшли муміфіковане тіло Розалії, дали їй ім'я "Сплячої красуні".

Коли тіло просвітили рентгенівськими променями, були вражені: внутрішні органи збереглися нетлінними.

А тепер розкриємо головну таємницю: відвідувачі, які приходять з екскурсією в катакомби, запевняють, що можна помітити, як маля відкриває блакитні очі. Побачене викликає дикий жах у туристів.

Існує версія, що такий ефект відбувається через зміни температури всередині склепу, шкіра повік стискається, відкриваючи зіниці.

Однак доглядач виставки Даріо Пьомбіно-Маскалі вважає, що підморгують очі через оптичну ілюзію. У міру того, як сонце освітлює катакомби, промені так лягають на обличчя дівчинки, що очі виглядають відкритими. Протягом дня таке явище можна спостерігати кілька разів.

У 2009 році Даріо вдалося розкрити таємницю, коли працівники музею перенесли труну дівчинки, і стало зрозуміло, що повіки трохи відкриті.

Цікаво й те, що Даріо відшукав родичів талановитого бальзамувальника, і у них збереглися документи з детальним описом процедури.

Як виявилося, замість того, щоб видалити всі внутрішні органи, Альфред Салафія зробив прокол в тілі і поступово вводив речовини, які забезпечили ідеальне збереження тіла з плином часу.

Формалін убив бактерії, гліцерин був використаний, щоб запобігти висиханню тіла, саліцилова кислота використовувалась як протигрибковий засіб.

До всього іншого, майстер використовував хлорид цинку, щоб тіло закам'яніло, і надалі не було провалів в області щік і носової порожнини.

Нагадаємо, вчені з Університету Джона Мура в Ліверпулі (Великобританія) реконструювали обличчя людини, яка жила в Ірландії понад 500 років тому.

Як повідомляв портал "Знай.uа", під час розкопок, що проходили на території Південної Кореї дослідники знайшли древню могилу, в якій похована жінка з незвично витягнутим черепом.

Також "Знай.uа" писав, в районі Матария в Каїрі група археологів з місії Міністерства справах старожитностей Єгипту під час тривалих розкопок виявила кілька фрагментів древніх кам'яних плит з ієрогліфічними написами.