В центральній Мексиці археологи натрапили на храм, присвячений одному з богів доіспанського періоду: Шипі Тотеку або "Пану з обдертою шкірою". Про це повідомили на сайті мексиканського Національного інституту антропології та історії, передає UA.today.

Наголошується, що це перший храм на території Мексики, який пов'язаний з культом Шипі Тотека.

Два кам'яних черепа і фрагмент скульптури Шипі Тотека підтвердили зв'язок споруди з божеством. Також були знайдені два жертовних вівтаря, які збігаються з документальними джерелами, пов'язаними з храмами "Пана з обдертою шкірою".

В попередньому польовому сезоні археологи під керівництвом Ноемі Кастільо Техеро виявили в місті Теуакане руїни храму, присвяченого Шипі Тотеку — пірамідальне підстава, на північ і південь від нього два вівтаря для жертвоприношень, і три кам'яні скульптури бога.

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Для археолога Ноемі Кастільо Техеро, директора Південного проекту Центрального району штату Пуебла-Пополока, важливим є і те, що будівля, яка використовувалася між 1000 і 1260 роками нашої ери, за характеристиками збігається з місцями жертвоприношень, які описані в документальних джерелах.

Ноемі Кастільо вказав, що скульптури Шипі Тотека були "упізнані" археологом Луїсом Альберто Герреро, який дізнався на звороті малюнка серію оздоблень, що імітують шкіру людини, в яку був одягнений Шипі Тотека, і спідницю з пір'я, яка відрізняла цього доіспанського бога.

"Скульптурно це дуже гарна річ. Він має висоту близько 80 сантиметрів і має отвір у животі, яке, згідно з джерелами, використовувалося для розміщення якогось зеленого каменю і "наділяло статую життям" для церемоній", - сказав Кастільо.

Храм довжиною 12 і висотою 3,5 метра, мабуть використовувався з 1000 по 1260 роки. Одночасно індіанці почали будувати другу будівлю храму Шипі Тотека і ще трьох божеств. Третя будівля зводилася до середини XV століття і залишилося незакінченим.

Відомо, що бога зображували зі здертою людською шкірою, іноді його самого зі здертою шкірою, а тіло його було наполовину жовтим, наполовину коричневим, яке нагадує кукурудзяний качан.

Шипі Тотека ("Наш повелитель небіжчиків") був одним з найважливіших богів доіспанської епохи. Його вплив на родючість, відновлення сільськогосподарських циклів і війну було визнано численними культурами навколо Мексиканської затоки, тим не менш, храм, пов'язаний безпосередньо з його культом, так і не був знайдений довгі роки.

Нагадаємо, що в печері Тюнель Велькі на Краковсько-Ченстоховській було знайдено тіло маленького дитини, померлої пару сотень років тому. Поруч було також виявлено інші людські кістки, яким було більше 4500 років.

Як повідомляв портал Знай.uа, дослідники проводили експедицію в штаті Юкатан на південному сході Мексики виявили Церемоніальний центр давніх майя. Вік центру ймовірно, становить не менше 2,3 тисяч років.

Також портал Знай.uа писав, що ще з 1991 року Борщівський музей веде дослідження трипільської культури. Нещодавно українські вчені, під час досліджень печери Вертеба виявили незвичайні ями. Передбачається, що вони використовувалися для ритуалів.