Автор історичних романів "Німецький князь Богуслав Радзівілл" і "Генерал короля Богуслав Радзівілл" Ірина Даневска розповіла, якими були сватання часів Шляхты. Пише WAS.

ОГЛЯДИНИ

Шлях під вінець починався з пошуку дівчини, яка підходила нареченому за всіма параметрами. Спочатку опитували друзів і родичів, потім запрошували наречених додому.

ЗМОВА

Після успішних оглядин засилали сватів. Якщо батьки молодих були згодні, вони зустрічалися для обговорення фінансової сторони шлюбу.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін
Показати ще

На змові обговорювали витрати на весілля, подарунки, придане нареченої та вено нареченого. Вено повинно було втричі перевищувати придане. Особливою пошаною користувалася збережена цноту до весілля.

ЗАРУЧИНИ

До 16 століття заручини могла відбутися без самого подружжя, але потім Литовські статути заборонили шлюб з примусу. Молодята давали свою особисту згоду під час заручин.

Заручини, по суті, вже були весіллям, адже зрада після них розглядалася як перелюбство. Цивільне право не обмежувало кількість шлюбів, але заручин у церкві можна було тільки тричі.

ВЕСІЛЛЯ І ВІНЧАННЯ

У Речі Посполитій саме по собі вінчання не вважалося узаконеним шлюбом. Правда, священики всіляко опиралася такого стану справ, і в деяких випадках навіть відлучали від церкви тих, що жив разом без вінчання. Йдучи на поступки, в церквах благословляли навіть четвертий і п'ятий шлюб парафіян.

ЧИ ДОВГО ПАННА РОГАЛЬСЬКА БУДЕ СПАТИ ОДНА?

У 17 столітті красивим жінкам теж відкривалися всі двері. Небагатих, але чарівних дівчат часто брали у дружини немолоді, заможні чоловіки.

Непогані шанси на вигідне заміжжя мали дівчата-сироти, виховані при дворах магнатів або самого короля, навчені мовам, етикету, вміння вести господарство, рукоділлю. Непогано жилося коханкам аристократів, яких часто забезпечували приданим.

Нагадаємо, археологи виявили новий вид гігантських хижаків.

Раніше Знай.ua повідомляв, про що мовчить найбільше поховання інків.

Також Знай.ua писав, як Марко Вовчок підкорювала найталановитіших чоловіків.