У цей день, 153 роки тому, був створений Ку-клукс-клан. Після поразки в Громадянській війні 1861-1865 років в США кілька ветеранів-конфедератів 24 грудня 1865 року створили таємну організацію Ку-клукс-клан (англ. Ku Klux Klan).

Після закінчення війни почався процес Реконструкції Півдня. Звичайно, там залишалося багато людей різного соціального стану, які були незадоволені звільненням рабів. Саме це, по суті, і стало причиною появи нової антинегритянської організації.

Так, 24 грудня 1867 року делегати від штатів колишньої Конфедерації зібралися на з'їзд у Нешвіллі і утворили таємне товариство "Невидима імперія Півдня"

1.
Організація мала ієрархічну структуру. На її чолі стояв Великий маг, якому підпорядковувалися великі дракони, титани і циклопи. Першим Великим магом став кавалерійський генерал конфедератів Натан Бедфорд Форрест.

2.
Для залякування непокірних негрів і неможливості ідентифікації членів організації федеральними властями, куклукскланівці придумали собі спеціальну уніформу: білі балахони з прорізами для очей. У 1870-х роках через страти, які здійснювались з особливою жорстокістю, організація була формально розпущена.

Популярні новини зараз
Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"
Показати ще

Однак вона не припиняла свого існування і була відроджена в 1915 році в Атланті. Тепер уже куклукскланівці переслідували не тільки негрів, але і католиків, євреїв, а також всіх іммігрантів та іноземців. Число членів Ку-клукс-клану в 1920-і році перевищувало 4 млн. чоловік.

3.
Існує три основні версії походження назви цієї організації. Відповідно до першої, "ку-клукс-клан" - це звук перекрутити затвор гвинтівки. Але є й інші теорії походження трьох К. Друга версія наполягає, що назва походить від грецького слова "Куклус", що означає "колесо", "коло". За третьою версією, ім'я вийшло з латинського слова "Кукула" - "капюшон", а він головний атрибут одягу куклукскланівців.

4.
У першій версії Ку-клукс-клану існувала складна структура підпорядкування, яка працювала вкрай неефективно, але зате її члени носили дуже барвисті звання: "Великий мудрець", "Геній", "Великий дракон", "Гідра", "Великий тиран", "Фурія", "Великий гігант", "Великий волхв", "Великий скарбник", "Вампір" та інші. Загалом, якщо не знаєш, де взяти нік для відеоігри, запитай у куклукскланівців.

5.
Перед нападом куклукскланівці "першого скликання" були в чомусь навіть великодушні. Вони посилали своїй жертві якийсь знак, наприклад дубову гілку, апельсинові кісточки або насіння дині. Це означало, що людині дають шанс забратися по-доброму або відмовитися від своїх переконань.

6.
З Ку-клукс-кланом стикався і Шерлок Холмс. В оповіданні Артура Конана Дойля "П'ять зерняток апельсина" персонажі - американці, котрі переїхали до Англії, - гинуть за дивних обставин, отримавши послання у вигляді апельсинових зерняток з підписом "К.К.К.

7.
У вільний від расизму час куклукскланівці влаштовували вечірки, барбекю і навіть займалися спортом. У 20-х роках минулого століття у них було кілька бейсбольних команд. У 1925 році навіть відбувся матч такої команди проти команди «Манровіанс», цілком складалася з темношкірих гравців. Останні, до речі, виграли з рахунком 10: 8. Щоб уникнути сутичок і суперечок, матч судили католицькі священики.

8.
Важливою складовою діяльності клану була боротьба за тверезість. Ку-клукс-клан підтримав заходи уряду, спрямовані на боротьбу проти алкоголю. Вони навіть самостійно знаходили бутлегерів (простіше кажучи - самогонників) і знищували підпільні розпивочні, виливали алкоголь, а особливо злісних порушників обливали смолою і вивалювали в пір'ї.

9.
Девід Дьюк, який очолював відділення Ку-клукс-клану в Луїзіані в 1974-1975 роках, щоб заробити гроші, видав книгу "Як знайти і зберегти чоловіка своєї мрії" під псевдонімами Дороті Вандербилт і Деймс Конрад. Книга для жінок містила поради про моду, косметику, дієті, відносинах і секс. Зокрема, там Девід називав оральний секс "нічним перекусом".

10.
У 1994 році в штаті Міссурі Ку-клукс-клан подав заявку на обслуговування ділянки траси. Крім усього іншого це означає, що організація може встановлювати на хайвеї свої знаки. Керівництво штату в заявці відмовило, але у 2000 році організація через суд домоглася свого. Єдине, що зміг зробити штат, - привласнити цій ділянці дороги ім'я Рози Паркс - темношкірої дівчини, яка боролася проти сегрегації. У 2012-му куклукскланівці перестали стежити за трасою, і договір з ними розірвали.

Нагадаємо, історія налічує кілька подібних організацій до Ку-клукс-клану, що існували в різний час у США.

Як повідомляв портал Знай.ua, у США побилися члени Ку-клукс-клану і їх противники. Сьогодні чисельність ККК становить від п'яти до восьми тисяч членів.

Також Знай.ua писав, як убили Мартіна Лютера Кінга – національну "ікону" США, проповідника, який присвятив своє життя боротьбі за расову рівність.