Свою неповторну магію і казку має верховинська коляда. І зовсім недавно з’явилася нова інформація про давню українську традицію. Так в Івано-Франківській області науковці збирають історію коляди у Верховині. І найдавнішій світлині, яка засвідчує гуцульський обряд, - понад 90 років.

Про це повідомила завідувач фольклорного відділу Івано-Франківського обласного науково-методичного центру туризму та культури Стефанія Капустинська. Передає Укрінформ.

"Нам треба зібрати історію про те, що наша коляда дуже давня. Маємо багато вирізок газет, в яких упродовж 10 років описували, як проходить районний фестиваль коляди у Верховині. В одній із них ми знайшли фотографію, яка показує, як проходила коляда у 1926 році. Коли ми знайомимося з колядницькими партіями, то бачимо, що є жива традиція коляди, бо її співають з 18 до 70 років і старші. Тобто, ця традиція жива і буде продовжуватися, бо молоде покоління вчиться колядувати у старших газдів і робить це неперевершено", - стверджує Капустинська.

За її словами, історичні свідчення про гуцульську коляду у Верховині необхідні для її представлення до переліку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

"Ми зібрали усіх беріз (відповідальний за колядницький гурт – авт.) у Верховинському районі , які збирають колядницькі партії і є їхніми поводирями, і вони нам дали згоду про те, що хочуть, аби ми їх презентували для внесення обряду гуцульської коляди до національного реєстру об’єктів нематеріальної культурної спадщини, а після - до списку ЮНЕСКО", - повідомила Капустинська.

Зараз документи готують до Міністерства культури України, щоб обряд гуцульської коляди внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

"На різдвяні свята будемо продовжувати досліджувати гуцульську коляду. Також будемо просити згоду кожної колядницької партії, а їх є не менше 15, на представлення гуцульської коляди до списку ЮНЕСКО", - зауважила науковець.

Коляда – це різдвяна пісня. У Верховині гуцульську коляду виконують виключно чоловіки.

В окремих регіонах Прикарпаття існує обряд "розколяди", коли виконують традиційні пісні та обряди у період завершення новорічно-різдвяних свят.

Нагадаємо, колись найбільшим в Карпатах було озеро Шибене. У мережі показали старовинні знімки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у мережу злили казкові 100-літні знімки вулиць Києва.

Також "Знай.uа" писав, історію старовинних замків України, про яких мало хто знає.