При розкопках стародавнього кладовища в провінції Хебей (північний Китай) археологи натрапили на неймовірну позолочену колісницю. Унікальну знахідку, яка попалася ученим Академії суспільних наук КНР, – більше 2,5 тисяч років. Про це повідомляє агентство "Сіньхуа".

Як припускають дослідники, на кладовищі робили поховання в епоху династії Східна Чжоу, яка правила Піднебесної майже протягом п'яти століть – в 770-256 роки до н. е. у північно-східній провінції Хебей.

Детальний огляд фрагментів позолоченою колісниці показав, що екіпаж належав їздцю дуже високого соціального положення.

Стародавній екіпаж розміром 142,5 см в ширину і 106 см в довжину переміщувався з допомогою двох коліс діаметром 140 см, кожне з яких мало 38 спиць, що і дало підставу припускати про високий соціальний статус їздця.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Стародавня колісниця прикрашена розписом, а також позолоченими металевими емблемами із зображенням тварин. Як припускають археологи, настільки багато прикрашений транспортний засіб належав дуже заможный і впливовій людині, можливо, навіть князю.

Як відзначають фахівці, віз збереглася в хорошому стані, незважаючи на те, що знаходилася під землею протягом декількох тисяч років.

Зараз фахівці продовжують розкопки в надії виявити інші деталі представницького екіпажу. У надії відшукати додаткові деталі, які дозволять в подальшому повністю відновити експонат.

2,500-year-old chariot in N China

2,500-year-old chariot, a rare luxury one, dating back to the Eastern Zhou Dynasty (770-256 B.C.), is excavated and cleaned in N China's Hebei

Geplaatst door China Xinhua News op Zaterdag 8 december 2018

Раніше, під час розкопок стародавньої гробниці в Китаї дослідникам вдалося виявити копію Теракотової армії в мініатюрі.

За даними видання Live Science, мініатюрна копія знаменитої знахідки складається з колісниці, сторожових башт, а також фігурок піхоти і кавалерії. Вчені впевнені, що вік цієї знахідки складає 2100 років.

Мініатюрна армія не така численна. У ній кілька сотень вояків, на відміну від війська часів Цинь Шихуанді, що складається з 8 тисяч скульптур. Крім того, за попередніми оцінками, свіжа знахідка молодше "старшої сестри" приблизно на 1 століття.

Нагадаємо, загадку стародавньої китайської культури Саньсиндуй.

Як повідомляв портал "Знай.uа", самураями ставали в основному чоловіки із заможних селянських сімей, а також представники середньої і нижчої аристократії.

Також "Знай.uа" писав, дізнайтеся про неймовірні дивацтва Піднебесної.