Британський офтальмолог Тайлер Крістофер з Лондонського міського університету, вивчивши шість картин, малюнків і скульптур Леонардо да Вінчі прийшов до висновку, що геній міг страждати від екзотропії - збіжної співдружньої косоокості.

При цьому, можливо, захворювання допомагало художнику в роботі, так як косоокість асоціюється з хорошим стереоскопічним зором. В розслабленому положенні кут косоокості, мабуть, становив -10,3 градуси, але коли художник фокусувався, очі поверталися в правильне положення. Стаття опублікована в JAMA Ophthalmology, передає N+1.

Так дослідник вивчив шість робіт (дві скульптури, дві картини маслом і два малюнки) - можливі автопортрети або портрети художника, і виміряв в них кут косоокості, кут, на який зіниці у чоловіків відхилялися від серединної лінії.

Медик вивчив статую Давида і теракотовий бюст під умовною назвою "Молодий воїн" роботи Андреа дель Верроккьо. Імовірно, моделлю для скульптури був да Вінчі, який під час створення цієї роботи був учнем у майстерні скульптора. При цьому зовні воїн дуже схожий на Давида, і в обох скульптур помітна косоокість.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом
Показати ще

Два мальовничі полотна — "Іоанн Хреститель" і "Спаситель світу" — належать пензлю художника. Хоча, ймовірно, вони не були автопортретами художника, Да Вінчі, ймовірно, вважав, що картини художника будуть в тій чи іншій мірі відображати його зовнішність. До того ж зовні Іоанн Хреститель дуже схожий на Давида, виліпленого Верроккьо.

В Атлантичному кодексі він писав:

[quote author=""]"

Нарешті персонажі, зображені на автопортреті похилого Леонардо і Вітрувіанська людина, зовні схожа на Да Вінчі, теж страждали косоокістю.

При косоокості один або обидва ока при погляді на об'єкт відхиляються від центральної осі. При цьому з боку видно, що рогівки розташовані несиметрично по відношенню до кутів або країв повік.

Розрізняють кілька видів цього захворювання, в тому числі косоокість (экзотропію), коли рогівка спрямована до краю ока. Косоокість може бути переривчастою, тобто іноді вона проявляється, а іноді людина може вирівняти очі.

Деякі відомі художники, наприклад Рембрандт, Дюрер і Дега, страждали косоокістю. Це видно з їх автопортретів, на яких помітно неправильне положення рогівки очей.

Нагадаємо, вчені за крок від розгадки найбільшої таємниці да Вінчі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", код да Вінчі розкрив тисячолітню брехню церкви про Христа.

Також "Знай.uа" писав, про загадкові таємниці таблиці Менделєєва.