Не так давно ізраїльські та американські археологи розповіли світу про нове неймовірне відкриття. Так у польовому сезоні 2017-2018 років, що проходив у руїнах синагоги V століття на півночі Ізраїлю, дослідники виявили в синагозі мозаїки з зображенням біблійних сюжетів. Серед них було будівництво Вавилонської вежі, Ноїв ковчег і чудовисько, яке ковтає Йону.

Вчені розповіли про мозаїки та про підсумки сезону розкопок 2017-2018 років на щорічній конференції Американських шкіл досліджень сходу, яка проходила з 14 по 17 листопада в Денвері. Також про них повідомляє видання Times of Israel.

Мозаїка із зображенням міфу про Йоні

У 2011 році тут почала проводити розкопки міжнародна команда археологів під керівництвом Джоді Мегнесс (Jodi Magnes) з Університету Північної Кароліни в Чапел-Хілл і Шуа Кисилевитц (Shua Kisilevitz) з Ізраїльського департаменту старожитностей.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У завдання експедиції, в тому числі, входило визначення місця розташування і розкопки стародавньої синагоги.

Мозаїка з зображенням будівництва Вавилонської вежі

У 2012 році дослідники знайшли першу мозаїку, що прикрашала божницю, з часом послідували інші знахідки. За припущенням Мегнесс, синагога була збудована на початку V століття, в кінці римського панування. У середні століття, в XII-XIII століттях, її перебудували і розширили і пристосували під громадську будівлю. Підстави колон і стилобати підняли приблизно на метр, а розширили проходи і виклали мозаїками.

Мозаїка із зображенням Ноєвого Ковчега

Зазначимо, поселення на місці села Хукок, яка знаходилася недалеко від Галілейського моря, на півночі сучасного Ізраїлю, було населено ще в залізному столітті. Тут була ханаанське село; Хукок згадується в Біблії, у книзі Ісуса Навина (19:34). Люди постійно жили тут при персах, в елліністичний і римський періоди і пізніше, аж до 1948 року, коли арабську село Якук, яка частково знаходилася на місці стародавнього поселення, зрівняли із землею.

Нагадаємо, під час розкопок архіепіскопского замку Сьоборг на острові Элленхольм на півдні Швеції археологи знайшли венеціанський золотий дукат XIV століття. Монета була викарбувана під час правління дожа Андреа Дандоло (1343-1354), відомого тим, що він перебудував собор Святого Марка.

Як повідомляв портал "Знай.uа", місце, де Ісус Христос перетворював воду на вино, знайшли в ході розкопок в Нижній Галілеї, де в Рейні розташований кар'єр, який давно цікавило фахівців. Група експертів виявила спеціальний камінь для посудин, в які наливали воду і вино, а також кілька тисяч самих посудин.

Також "Знай.uа" писав, міжнародна група вчених зробила сенсаційне відкриття, яке може розкрити таємниці біблійної легенди. Дослідники стверджують, що в Туреччині на вершині гори Арарат збереглися уламки Ноєвого ковчега.