Уявлення про корінних жителів Америки досить стереотипні. І життя справжніх стародавніх індійців спотворена розповідями і домислами колонізаторів.

Ми розповімо про факти, які розвінчують невірні стереотипи про корінних жителів Америки.

Землероби на півдні і мисливці на півночі

Деякі сільськогосподарські культури прийшли в Європу саме з нинішньої Латинської Америки.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Це кукурудза, картопля, помідори, гарбуз і деякі інші овочі. Але сільським господарством займалися не тільки жителі Південної і Центральної Америки, а також індіанці Великих Озер.

Харчувалися в основному дикорастущим рисом, збираючи його озерними берегами і болотами. Причому рису росло так багато, що його вдавалося обмінювати на щось корисне.

А до знайомства з європейцями головною їжею, наприклад, для жителів нинішнього Перу були не картопля і кукурудза, а квасоля. Бобові вважалися настільки важливими, що візерунками з квасолі розписували обличчя найбільш шанованих богів.

Частина індіанців вирощувала гарбуз і соняшники. Соняшникова олія дуже цінувалося племенами Північної Америки як засіб для укладання волосся. А на території Каліфорнії дуже важливим продуктом були жолуді. З них добувалася борошно, яке змішували з борошном зі злаків, щоб пекти хліб.

Також індіанці влаштовували складну систему терас з полями й городами на схилах гір або виліплювали з мулистого бруду штучні острови серед озер, щоб було, куди садити овочі.

У індіанців знали державність лише три народи

Коли говорять про доколумбові державності в Америці, згадують три імперії: ацтеків, майя та інків. Але насправді окрім цих країн в Америці існувало ще багато держав, розміром трохи менше. Одні з них виявилися в кінці кінців завойовані сильнішими сусідами, іншим вдавалося роками або століттями відстоювати свою самостійність.

Держави створили: тольтеки, сечі або народ, який називають анасазі — він створив багате місто-державу, у якому стояли багатоповерхові будинки і від якого до васальних сел йшли широкі прямі дороги.

Представники культури, яку пізніше назвали Меса-Верде, побудували в скелях гігантський палац на все своє п'ятитисячне плем'я. Будували будинки в горах індіанці культур хохокам і могольон.

В індіанському племені всі один одного поважали і до європейців не знали пияцтва і наркоманії

Якщо говорити про пороки, то більшість індіанських племен вживали наркотики. Однак, тільки по святах, або тільки під час обрядів, пов'язаних з народженням, смертю або ініціацією. Також більш вільним було вживання наркотиків для представників духовенства (шаманів і жерців) — їм було потрібно вчасно зв'язуватися з духами чи богами, щоб дізнатися відповідь на актуальні питання.

Саме завдяки поширеності наркотиків у інків були найгуманніші жертвопринесення.

Всі поселення і держави, знали сільське господарство, вміли готувати алкогольні напої різної міцності, від слабкої браги до міцного пива з кукурудзи. Алкогольні напої готували не лише із злаків і ягід, але навіть з бобів какао!

У кочових індіанців рабами зазвичай ставали захоплені діти і жінки і єдиним шансом вирватися з рабства було комусь сподобатися настільки, щоб тебе взяли в дружини, чоловіки або сини.

Індіанці лікували всі хвороби магією

Магічні ритуали були важливою частиною індійської медицини, в той же час, вони сподівалися і на лікування травами, хірургію і навіть антибіотики, якщо вести мову про державу інків.

А те, що інки знали пеніцилін і дало їм можливість підняти хірургію до висот, недоступних європейцям. Крім того, ацтеки застосовували знеболювальне під час пологів.

Нагадаємо, таємниці стародавньої цивілізації майя, які відкрилися зовсім недавно.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, коли перші європейці побачили Айну, то були неймовірно шоковані.

Також портал "Знай.uа" писав, як виглядали справжні індіанці.