Буквально нещодавно вчені з Університету Аделаїди змогли проаналізувати ДНК "сибірського єдинорога" (сибірського еласмотерія) і встановили, що ці тварини вимерли набагато пізніше, ніж передбачалося раніше. Так, стародавні носороги вимерли приблизно 36 тисяч років тому й існували з людьми, пише Science Alert.

До цього дослідження фахівці вважали, що Elasmotherium sibiricum вимерли приблизно 200 тисяч років тому. При цьому залишилося не так багато залишків їх кісток, аналіз яких дав можливість з'ясувати розміри тварин – вони були досить великими і важили 3,5 тонни.

У цілому вчені вивчили 23 фрагменти кісток "сибірських єдинорогів" і проаналізували ДНК "сибірського єдинорога". Найпізніше датування, яке було встановлено в ході дослідження, - 35-36 тисяч років тому. До цього часу древні люди вже почали заселяти території Росії, Казахстану, Монголії та північ Китаю.

"Якщо ми подивимося на датування, ми побачимо, що це період кліматичних змін, які не були екстремальними, однак призвели до набагато більш холодних зим: останні, як ми вважаємо, сильно вплинули на кількість трав'янистих угруповань в регіоні", повідомив один з авторів дослідження Алан Купер.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

В той період деякі тварини почали перебудовувати свій раціон і харчуватися не травою, а іншою рослинністю. Однак "сибірські єдинороги" продовжили харчуватися травою до повного вимирання.

Варто уточнити, що голова цієї тварини розташовувалася дуже низько до землі, тому йому не треба було нахилятися, щоб їсти траву. Можна припустити, що "сибірські єдинороги" не могли підняти голову для того, щоб дістатися до листя, що робило їх пристосованими лише до одних умов, після змін яких вони вимерли.

Нагадаємо, у представників народів Хадза і Сандаве з Танзанії, які живуть в ізоляції від усього світу, виявлено ділянки ДНК, які, судячи з усього, могли належати до іншого виду людей.

Як повідомляв портал Знай.uа, в лабораторії китайського дослідницького центру вперше народилися діти, геном яких був відредагований за допомогою технології CRISPR/Cas9, створеної для виправлення ДНК.

Також портал Знай.uа писав, що вчені з США та Швейцарії довели, що людство має походження від спільних предків, що існували більше 100-200 тисяч років тому.