30 років тому в Черкасах талантлевый житель міста Володимир Брикля зробив неймовірні знімки українців в вишиванках. Завдяки йому ми можемо зазирнути в минуле і дізнатися багато чого змінилося за такий короткий проміжок часу чи ні. Фотографіями поділився на сторінці групи "Місто на Че" Facebook.

"Погляд з минулого Черкас, 30 років тому. Козаки та козачки Черкащини. Моя авторська робота (фотоплівка). Приємного перегляду, бережіть себе і Україну", - написав чоловік у публікації.

На чорно-білих фото позують усміхнені люди в національних костюмах.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Вишивка насамперед була оберегом від нечистої сили, від пристріту, або іншої напасті.

Кожен орнамент наносився з сакральним значенням, тому зазвичай майстрині вишивали в тиші, часто молилися.

Іноді створювали спеціальну ритуально-обрядову одяг, яка могла дати силу в тій чи іншій ситуації.

Сьогодні вишивка вважається в більшості випадків святковим одягом, тоді як раніше це була повсякденна річ.

У будні наші предки носили так звані "буденки" досить непримітні на вигляд сорочки, а в свято вибирали яскраві, з вишивкою.

Окремі вишиванки були не те що в кожному регіоні, навіть у кожному селі. Сорочки можуть відрізнятися за фасоном, кольором, візерунком.

Всі знають, що найпопулярніший символ на сорочці – це мак.

Але колись він означав не надто приємні події в житті – почуття тривоги, смутку, смерті. Тому часто вишиванки з маками носили хіба що вдови і сироти.

Орнаменти української вишивки з недавніх пір прикрашають не тільки сорочки, але і автомобілі, предмети побуту, їх використовують як візерунки для тату та манікюру.

Нагадаємо, кожна українська дівчина готувала собі придане, зокрема ту його частину, що становила так звану скриню. Адже посаг складався з двох частин: худоби та "скрині".

Як повідомляв портал "Знай.uа", на жаль, до наших днів збереглося мало свідоцтв про сексуальні традиції і обряди, які існували в часи Київської Русі. Ми можемо бути впевнені в одному: він там точно був, інакше нас би зараз не було.

Також "Знай.uа" писав, 17 травня, українці по всьому світу відзначать День вишиванки. Це свято, присвячений української національної культури і традицій.