Рівно 55 років тому, 22 листопада 1963 року в Далласі (Техас) було вбито 35-й Президент США Джон Кеннеді. За 55 років, що пройшли з того моменту, з'явилися десятки різних версій про його справжніх замовників та виконавців. Найзагадковіші епізоди цієї історії до сих пір важко однозначно пояснити.

Який мотив був у вбивці?

Лі Харві Освальд, затриманий через годину після вбивства президента за вбивство поліцейського, так і не визнав своєї провини. На допитах він категорично відмовлявся зізнаватися у вбивстві президента, що дещо незвично для стрільця-одинаки. Якогось чіткого мотиву у Освальда так і не вдалося виявити. Якщо він здійснив політичне вбивство, щоб прославитися, то чому відмовлявся визнавати провину? Якщо він демонстративно вбив президента з політичних мотивів, то дивно, що він їх не оголосив.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Чому дві кулі завдали три поранення?

Офіційно було оголошено, що Освальд зробив три постріли. Таке число гільз було виявлено на снайперської точці. Крім того, більша кількість пострілів за відведені п'ять з половиною секунд він би чисто фізично не міг зробити з гвинтівки з ручною перезарядкою. Одна куля пішла повз і потрапила в асфальт. Дві інші попали в ціль. При цьому дві кулі завдали три поранення. Два поранення було у Кеннеді (в спину і голову) і одне у який сидів на передньому сидінні губернатора Техасу Коннали.

Найбільш правдоподібною версією було б присутність другого стрільця. Однак займалася розслідуванням комісія Уоррена навідріз відмовилася розглядати цей варіант. Замість цього була сформульована версія про "чарівної кулі". Згідно їй, куля, що потрапила Кеннеді в спину, пройшла навиліт і важко поранила сидів попереду Коннали.

Навіщо вбили вбивцю

Єдиний чоловік, який міг розкрити таємницю вбивства, — Лі Харві Освальд був убитий через день після загибелі Кеннеді. 24 листопада він був застрелений власником нічного клубу Джеком Рубі безпосередньо в прямому ефірі, на очах у поліцейських, журналістів і мільйонів глядачів. Свій вчинок Рубі пояснив тим, що хотів позбавити вдову президента від страждань, які їй довелося пережити на суді. Освальд так і не встиг дати жодних свідчень, наполегливо заперечуючи винність.

Куди зникла babushka?

Збереглося кілька аматорських фото - і відеозйомок, що зафіксували момент замаху на президента. На деяких з них присутня невідома жінка, яка вела зйомки замаху з такої точки, звідки ніхто не вів зйомку. Обличчя цієї жінки, присутньої на плівках, неможливо ідентифікувати, оскільки вона або відверталася від чужих камер, або закривала обличчя. На голові жінки був хустку, які носять російські бабусі, тому журналісти прозвали її babushka.

Знай.ua раніше писав про найбільш гучні політичні романи епохи.

Як повідомляв портал "Знай.ua", нашим світом керують могутні сім'ї ілюмінатів.