Практично кожному відомий той факт, що стародавні майя були величною цивілізацією, знали математику, будували піраміди і вивчали астрономію. Однак ці цікаві факти відомі не так широко. Ми розповімо наукові факти, які змусять подивитися на найдавнішу культуру, з іншого боку.

Медицина

Вони не тільки лікували найпростіші захворювання, але і ставили пломби, зашивали рани, використовуючи для швів людське волосся, а також робили протези. Відомо, що у них було безліч успішних операцій на черепі.

Косоокість

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Перед кожним немовлям вішали будь-який предмет на мотузці, який постійно розгойдувався. Іноді це допомагало виробити косоокість, а значить перетворити дитину в гідну людину з "вищого суспільства".

Все ще існують

Більшість помилково вважають, що всі майя вимерли, і вся цивілізація канула в минуле. Це не так. Вони досі живуть у Північній Америці, тільки чисельність значно знизилася — їх залишилося приблизно 6 мільйонів. Однак у нащадків давньої цивілізації немає нічого спільного з розумними предками, і вони не знають, чому раптом їх предки перестали займатися наукою, будувати міста і проводити свої обряди.

Лазні та сауни

Древній народ вважав, що коли у людини виходить піт, то вона очищає свою душу від гріха.

Попередження

Майя ніколи не передбачали кінець світу у цього народу був не один календар, а три. Але жоден з них не був вісником апокаліпсису. Вся справа в тому, що цикл найдовшого календаря майя обнуляється приблизно кожні 2 880 000 днів. Одне з оновлення було заплановано на 2012 рік. Звідти і пішли чутки про кінець світу — насправді йшлося лише про початок нового відліку.

Заточували зуби

Виглядало це страшно. А для сучасної людини так взагалі моторошно. Але це була ознака аристократії. Також часто знать прикрашала свої зуби нефритовою інкрустацією.

Плоскі лоби

До голови дитини прив'язували дощечку і не знімали, щоб форма черепа адаптувалася і стала потрібної форми. Позбувалися від неї тільки тоді, коли лоб ставав плоским. Це вважалося не тільки ознакою багатого розуму, але і незвично гарною особливістю зовнішності.

Нагадаємо, цим моторошним богам поклонялися люди стародавнього світу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені Бингемтонського університету в США пояснили, як аборигенам острову Пасхи вдалося встановити на голові статуй моаї кам'яні капелюхи вага яких становить мйже 12 тонн.

Також "Знай.uа" писав, у Мексиці під пірамідою Місяця, яка знаходиться в місті Теотіуакан виявили секретний тунель, побудований ще до приходу ацтеків.