Людей науки, втім, як і людей мистецтва і спорту, можна сміливо назвати "людьми світу". Напевно, неважливо, звідки вони родом і де живуть. Головне, що вони зробили. І все ж, як приємно усвідомлювати, що люди зі світовими іменами є вихідцями з твоєї землі! Сучасна Україна не має поки що своїх Нобелівських лауреатів, але такі з українським корінням все ж є. Про це повідомляє "Хайзер".

1.Уолд Джордж

Нобелівський Лауреат в медицині. Хоч сам вчений народився в Америці в 1906 році, його батько родом із Західної України. Після закінчення Нью-Йоркського Університету, Уолд став бакалавром, а після Колумбійського - доктором зоології. Свою наукову діяльність він почав в Німеччині, в Берліні.

Однак йшов 1934 рік, і починалися нацистські переслідування. Тому майбутньому лауреату довелося терміново переїхати в США, де в Гарварді він в чині професора займається викладацькою діяльністю, але і не припиняє наукові досліди.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року "Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Джордж Уолд є автором численних наукових праць з медицини, біології, фізіології, еволюції. Нобелівську премію вчений отримав за те, що виявив в сітківці ока вітаміни А і А2, і довів, що вони впливають на очну пігментацію.

2. Кандел Ерік Річард

Родом з Відня, 1929 р.н. Його батьки були з Коломиї (нині - Закарпаття Україна). Пізніше вони разом з двома синами емігрували в США, де Ерік в 1944 році закінчив Гарвардський Університет, історичний і літературний факультети.

А в 1952 році - медичний факультет університету в Нью-Йорку. Далі проходив практику по психіатрії в декількох університетах, лабораторіях і клініках Америки.

Роботи і досліди Кандела пов'язані з нервовою системою. І свою Нобелівську премію вчений отримав за відкриття механізмів в роботі зв'язків між нейронами, що відповідають за пам'ять.

3. Мечников Ілля

Хтось вважає цього великого вченого російським, інші - французьким. А народився Ілля Ілліч в Харківській області в селі Іванівка в 1845 році. Закінчив Харківський медичний університет.

Його батьки і брати - також дуже відомі діячі науки і мистецтва. Мечников жив у важкий час, мав славу вразливої натури і був схильний до суїциду.

Слава Богу, він так жодного разу не здійснив свої суїцидальні спроби, а щоразу все наполегливіше займався наукою. Так, коли його дружина померла від туберкульозу, вчений спершу вирішив звести рахунки з життям, але замість цього зайнявся вивченням цього грізного захворювання.

Світ би багато втратив, якби Ілля не справлявся зі своїми слабкостями. Важко перелічити всі роботи, досягнення, заслуги і наукові відкриття цього найбільшого вченого.

Ось лише деякі з них:

* Засновник геронтології;

* Першовідкривач реакції фагоцитозу і його ролі в імунітеті;

* Основоположник ембріології;

* Основоположник порівняльної запальної патології;

* Основоположник фагоцителли;

* Першовідкривач внутрішньоклітинного травлення;

* Першовідкривач біологічного захисного методу від рослинних шкідників;

* Організатор приватній лабораторії в Одесі для вивчення інфекційних захворювань і боротьби з ними;

* Засновник першої російської школи патології, імунології, мікробіології;

* Засновник сучасного напрямку в медицині - ортобіотікі.

Помер Нобелівський Лауреат в Парижі в 1916 році, де тривалий час очолював Пастеровский Університет. І як справжній учений, беззавітно відданий своїй справі, своє тіло після смерті Мечников заповів для медичних досліджень, що і було зроблено.

4. Шарпак Жорж

Народився на Волині в селі Дубровиця з ім'ям Гриша в 1924 році. Через 3 роки після його народження родина переїжджає спочатку в Палестину, потім до Франції. Під час окупації фашистами Парижу, сім'я Харпак (укр.) За підробленими паспортами змогла перебратися на вільний південь Франції, де брала активну участь в русі Опору.

Гриша потрапив до в'язниці, його переправили в концтабір Дахау, звідки він був звільнений в 1945 році. У цьому ж році він вступає в кращий технічний Ліцей Франції, а на наступний рік стає повноправним громадянином Франції.

Спочатку бакалавр, потім доктор наук, Шарпак займається ядерною фізикою, працюючи в лабораторії Кюрі. Далі вчений займається викладацькою діяльність в галузі фізики і хімії. У 1985 році його приймають в Академію Наук Франції.

Нобелівським лауреатом, українець за походженням Жорж Шарпак стає в 1992 році в області фізики. Головним принципом вченого було використання ядерної енергії виключно в мирних цілях. Помер він в 2010 році.

Ми сподіваємося і віримо, що сучасна Україна отримає своїх Нобелівських лауреатів.

Нагадаємо, норвезький нобелівський комітет назвав в Осло лауреата Нобелівської премії світу за 2018 рік.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вченого Жерара Муру, який став лауреатом Нобелівської премії з фізики в 2018 році. Люди обурилися кліпом 2013 року, в якому танцюють лаборантки.

Також "Знай.uа" писав, найбільший у світі нейроморфний суперкомп'ютер, розроблений за принципом пристрою людського мозку і оснащений процесором з одним мільйоном ядер, включений.