Вчені з Канади, Франції і США, які провели аналіз залишків речовин з на керамічних і кам'яних посудинах, що були знайдені на найдавнішій стоянці індіанців майо-чинчипе з'ясували, що жителі Південної Америки вживали какао в їжу ще 5300 років тому.

З'ясувалося, рослина какао була одомашнена більш ніж на тисячу років раніше, ніж вважалося, і не в Центральній Америці, на території сучасного Еквадору. Результати дослідження опубліковано в Nature, передає N+1.

Плоди какао вічнозеленого дерева з сімейства Мальви, використовували для приготування напою, який пили під час свят і ритуалів у Центральній Америці.

Також какао використовували в якості валюти. В часи останнього ацтекського правителя вартість раба становила приблизно сто стручків какао.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Археолог Майкл Блейк і його колеги з Франції, Канади та США ретельно обстежили кам'яні і керамічні предмети, знайдені на ранній відомої стоянці майо-чинчипе на південно-сході Еквадору, яка була заселена вже 5450 років тому.

Вчені шукали відразу три варіанти свідоцтв використання какао: на внутрішній поверхні судин шукали зерна крохмалю, характерного для цієї рослини; сліди теоброміну — гіркий підбадьорливий алкалоїд; фрагменти ДНК, унікальні для какао.

Так зерна крохмалю, характерні для какао, були знайдені на третині обстежуваних предметів.

Також на обугленному керамічному осколку, якому більше 5300 років, виявилися і теобромін, і крохмальні зерна, і ДНК какао. Отримані дані говорять про те, що народ майо-чинчипе вживав какао в Південній Америці на 1400 років раніше, ніж у Центральній Америці.

Це перші археологічні свідчення раннього використання какао в цьому регіоні.

Нові дані говорять про те, що какао почали вирощувати в Південній Америці, звідки він вже пізніше був завезений в Центральну Америку.

За тисячі років, які минули з тих пір, какао поширився по всьому світу, і залишається дуже популярним продуктом, у якого навіть є свято — День шоколаду.

Нагадаємо, поряд з какао і тканинами майя використовували в якості грошей стандартизовані за розмірами брикети солі.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", вікінги прославилися не лише завдяки запеклим боям, під час яких вони змітали все і вся на своєму шляху, але і завдяки своїм бенкетам, на яких столи ломилися від м'яса, а алкоголь лився рікою.

Також "Знай.uа" писав, як пристрасть до їжі згубила Генріха VIII.