У середу 31 жовтня світ відзначає одне з найпопулярніших свят Хеллоуїн. Історія його виникнення дуже давня і сягає своїм корінням в глибоке минуле до стародавніх кельтів.

Свято не тільки не загубився в історії, але й обросло новими традиціями та віруваннями.

Так відомо, що раніше свято відзначали 13 травня за традицією його продовжували і продовжують святкувати — англійці, шотландці, ірландці, американці.

У наш час вважається, що свято Хеллоуїн символізує собою перемогу життя над смертю, у зв'язку з цим люди і переодягаються в моторошні костюми, щоб, так би мовити, налякати саму смерть.

Популярні новини зараз
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

Це свято вперше з'явилося в кельтських племенах, тоді люди прощалися зі старим роком і зустрічали новий. У перекладі слово "Самайн" означало "збори".

Люди збиралися на вулиці. Вони сідали не за святковий стіл, а на шкури, які заздалегідь були простелені на землі. Частування були на будь-який смак. Там була і різноманітна риба, м'ясо, фрукти, кисломолочні продукти, горіхи і, звичайно ж, хліб.

Не забували предки і про напої. Основними були медовуха, пиво і вино. Все це залежало від селища.

У часи язичництва, коли рік ділився на зиму і літо — цей день вважався сакральним. Кельти вважали, що їх головний бог — Сонце, потрапляє з 1 листопада в полон на весь зимовий період до князя пітьми і головного володаря царства мертвих — Самхэйну.

Згідно стародавнім легендам, вважалося, що вночі 31 жовтня стираються всі межі, відкриваються двері зі світу мертвих у світ живих і душі неприкаяних померлих відвідують своїх рідних та близьких. Вся темна сила, також виходила зі свого потойбічного царства, як правило, перетворюючись або вселяючись в різну домашній худобу, котів, кішок.

Щоб зустріти відьму або лепрекона, слід було надіти свій одяг на виворіт і вийти опівночі на перехрестя. Цей ритуал вважався вкрай небезпечним - потойбічні істоти могли як обдарувати першого зустрічного багатствами, так і стати причиною страшної загибелі.

Стародавні друїди, в цей день теж збиралися в хащах лісів, розпалювали багаття і приносили різні жертви духам природи. Причому вранці 1 листопада вони роздавали всім бажаючим вуглики, як вірний спосіб захисту від зла.

Дівчата в ніч на 1 листопада ворожили на вогнищах, кидаючи в полум'я каштани. Якщо вони будуть горіти поруч, то це знак довгого і щасливого життя з коханою, якщо ні - їх долі розійдуться.

Так вийшло, що історія Хеллоуїна переплелася з багатьма святами, в тому числі і християнським днем усіх святих.

На сьогоднішній день, Хеллоуїн, являє собою лише відгомін давно минулого язичництва, перетворивши найдавніше свято — Самхейн у веселий маскарад.

Не дивлячись на те, що в Україні Хеллоуїн з'явився не так давно, святкують його багато хто, особливо він полюбився молоді.

Головним чаклунським атрибутом свята є гарбуз, а народ одягає на обличчя маски, переодягається у різні костюми відьом, чаклунів, скелетів, будинкових, привидів і розважається до ранку.

Нагадаємо, як ірландське свято змінило свою назву і поширилося по світу.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", ці 5 моторошних історій про найвідоміших відьом налякають вас до крику.

Також "Знай.uа" писав, як Баба-Яга з'явилася в слов'янській міфології.