Найкоротша війна у світовій історії тривала менше однієї години. У 1896 році між Занзібаром та Англією відбувся збройний конфлікт. Уже через 38 хвилин після початку бойових дій Занзібар здався.

Війна розпочалася у зв'язку зі смертю султана Хамада, який правив Занзібар та перебував під сильним впливом Англії.

У свою чергу новий султан Халід вступив в свої законні права без дозволу британського керівництва, що не могло не зачепити амбіції британців. Вони висунули Халіду ультиматум та захотіли аби він покинув султанський палац.

В результаті таких вимог, султан забарикадувався в палаці разом із кількома охоронцями.

Рано вранці 27 серпня, коли термін ультиматуму закінчився, три британських крейсери та дві канонерки з 150 англійськими морськими піхотинцями і 900 занзібарськими найманцями висадилися поблизу узбережжя. Султанський палац обороняли 2800 занзібарських воїнів.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Опір занзібарців, які були вірні султану блискавично придушили. Британські фугасні снаряди зруйнували палац, спричинивши пожежу. Через 40 хвилин після початку війни англійці зняли прапор султана з його палацу. Втрати захисників Халіда склали 500 осіб убитими і пораненими. З англійської сторони постраждав один солдат.

Після закінчення англо-занзібарської війни султанат Занзібар припинив своє існування, і в країні остаточно утвердилася влада Великої Британії. Зараз ці землі султанату належать Танзанії.

Нагадаємо, раніше кривава шестиденна війна: за що постраждали арабські народи.

5 червня 1967 року біля 9 години ранку ізраїльська авіація блискавичним ударом розбомбила і знищила єгипетські ВПС, встановивши повне панування в повітрі. Збройний напад Ізраїлю першим спіткало Єгипет, а потім свій гнів ізраїльтяни обрушили на Йорданію і Сирію. Напад ізраїльської авіації увійшло в історію, як Шестиденна війна.

Як повідомляв портал "Знай.uа", стало відомо, що старовинні монети прийняли за металобрухт.

Також "Знай.uа" писав, про історію заснування Єрусалимського королівства.