Археологи Техаського університету A & M (США) знайшли наконечники списів, вік яких становить більше 15 тисячі років.

Така знахідка вважається найстарішою зброєю з того, що було знайдено на території Північної Америки до наших днів.

Вчені знайшли артефакти під час проведення розкопок на місці давньої стоянки Дебри Л. Фрідкін (Debra L. Friedkin site). Ланцетоподібні наконечники, виготовлені з кременисто сланцю, і інші знаряддя були знайдені під шарами порід, датованими 15,5 тисячами років.

Це значно перевищує вік першої загальновизнаною північноамериканської культури Кловіс, яка почала розселятися по континенту близько 13 тисяч років тому.

населення культури Кловіс також виготовляли наконечники списів, які були і знайдені Техасі, Нью-Мексико і в Мексиці. На думку дослідників, списи використовувалися для полювання на великих тварин, зокрема бізонів, мамонтів. Хоча раніше археологи знаходили кам'яні знаряддя, які датуються значно раніше за культуру Кловіс, наконечники серед них виявили вперше.

Популярні новини зараз
"Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

За словами вчених, така унікальна знахідка допоможе краще зрозуміти причини та обставини появи перших корінних американців, їх розселення та формування давніх американських культур.

Нагадаємо, раніше у лісах Амазонки знайшли плем'я, яке ніколи не бачило цивілізацію.

Про те, що ці люди ізольовані від світу, свідчать давні способи видобутку їжі і спорудження житла. Члени експедиції Національного фонду індіанців зробили дивне для себе відкриття при дослідженні лісів Амазонії в Бразилії.

Вони запустили дрон, якому вдалося зняти в лісистій місцевості плем'я дикунів. Після побаченого члени експедиції попрямували до них на зустріч. Раніше про них нічого не було чути, і зараз вчені намагаються встановити їх походження. Допомогти їм у цьому може мова, на якій розмовляють дикуни.

Як повідомляв портал "Знай.uа", стало відомо, що зникнуть в найближчі 100 років: фотограф показав племена на межі вимирання.

Також "Знай.uа" писав, про те, що український фільм "Плем'я" завоював російську премію Ніка.