28 жовтня в усьому світі святкують Міжнародний день анімації. Так рівно 126 років тому французький винахідник, художник Еміль Рейно (Emile Reynaud), якого вважають батьком анімаційного кіно в Парижі в музеї Гревен, запросив глядачів на перегляд "оптичного театру".

Творець показав перший анімаційний фільм під назвою "Бідний П'єро". На своєму апараті, праксиноскопі, Рейно продемонстрував рухомі картинки.

Праксиноскоп представляв собою пристрій з відкритого циліндра, в центрі якого перебувала дзеркальна призма. Кількість сторін відповідало кількості зображень мініатюр.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

При цьому кожна мініатюра відображається у відповідній грані призми таким чином, що відхилення межі при обертанні компенсує зсув зображення, забезпечуючи його нерухомість між змінами.

За рахунок такої оптичної компенсації при обертанні циліндра виникає анімаційний ефект плавного руху.

Праксиноскоп, з допомогою якого Рейно створював перші анімаційні фільми

Пізніше винахідник удосконалив версію свого пристрою. Всі картинки, яких було більше сотні, утворювали єдиний сюжет.

Винахідник наносив їх на стрічки і розфарбовував сам. Він вперше синхронізував зображення і музику, яку, до речі, писав для своїх мультфільмів сам.

У першу програму Рейно входили фільми "Кухоль пива", "Бідний П'єро" і "Клоун з собачками".

У 1893 - 1894 роках Рейно створив стрічку "Навколо кабіни" – пляжну історію, центром якої була сварка між добропорядним парижанином і любителем підглядати за гарненькими купальщицами.

Сьогодні технічні можливості анімації вражають — це двомірна анімація (традиційна і цифрова), тривимірна анімація, анімація Flash, Stop Motion і VFX.

Варто відзначити, Міжнародний день анімації святкується в більш ніж 40 країнах світу. У Бразилії, Угорщині, Ізраїлі, Індії, Канаді, Португалії, США, Франції та Швеції День анімації святкується в декількох містах протягом декількох днів.

У цей день аніматори влаштовують публічні перегляди. Сеанси мультфільмів одночасно проходять у багатьох країнах.

Свято засноване в 2002 році Міжнародною Асоціацією Анімаційного кіно.

Нагадаємо, як з'явилися перші кінотеатри.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 15 липня 1959 року на екрани вийшов фільм "Деякі люблять гарячіше" з Мерилін Монро у головній ролі.

Також "Знай.uа" писав, історію першого фільму для дорослих, який став хітом півстоліття тому.