Сучасна наука не стоїть на місці, фахівці навчилися проводити діагностику давно вже померлих людей.

Так посмертна діагностика відкриває безліч таємниць знаменитостей, які здавалося б вже ніколи не розкриються.

Антон Чехов: не встиг померти від туберкульозу

Видатний письменник і драматург страждав від туберкульозу і під кінець життя ослаб зовсім, так що не дивно, що історики багато років вважали, ніби туберкульоз Чехова і вбив.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити
Показати ще

Сучасні вчені досліджували кров на сорочці, в якій Антон Павлович помер, і виявили не тільки туберкульозні бактерії, а й біологічні речовини, супутнє утворення тромбів.

Так у медиків є всі підстави припускати, що Чехов помер від інсульту: судини в мозку виявилися закупорені, їх стінки не витримали тиску крові і лопнули.

Принц Альберт: помер не від смутку

Легендарна британська королева Вікторія дорікала одного з синів в тому, що його батько, її ж чоловік принц Альберт, захворів на виразку шлунка від засмучення, дізнавшись, що син відвідує повій. Виразка нібито перетекла в рак шлунка, так що виходило, що Альберт помер з вини сина.

Сучасні медики прийшли до висновку, що помер принц від хвороби Крона. Можливо, Альберт просто мав до неї спадкову схильність. Про смуток вчені нічого сказати не можуть, хоча стрес і може провокувати ряд захворювань.

До слова, про спадковість: як відомо, Вікторія передала багатьом монаршим династій Європи, включаючи російську, ген гемофілії, хвороби, при якій кровотеча довго не зупиняється.

Батьки і сім'ї батьків Вікторії цією хворобою не страждали, так що мати Вікторії навіть підозрювали в невірності чоловікові.

Караваджо: битися - шкідливо

Довгий час спантеличувала істориків смерть художника Караваджо. В наш час, дослідивши зуби живописця, вчені виявили, що він був заражений золотистим стафілококом тому і загинув. А заразився він під час кривавої бійки, в які дуже любив вплутуватися.

Мікеланджело: не страждав подагрою

Інший знаменитий художник італійського Відродження зовсім не страждав подагрою. Судячи з портрета і описів симптомів, його кисті рук були зруйновані дегенеративним артрозом, і не останню роль в його розвитку зіграло кількість роботи, яку Мікеланджело з юності брався виконувати.

Художник був упертий і продовжував працювати, навіть коли від болю не міг писати листи і змушений був їх диктувати.

Елвіс Преслі: справа не в наркотиках

Лікарів Преслі довгий час звинувачують у тому, що вони прописали дуже багато ліків, що містять наркотичні речовини, заспокійливі і снодійні, в результаті чого король одного разу отримав передозування.

Однак сучасні медики виявили у Преслі ряд генетично обумовлених проблем зі здоров'ям, у тому числі - кардіоміопатію. Серце здорової людини змогло б пережити всі прописані ліки, а зруйноване вродженою хворобою не впоралося.

Марія Каллас: не розучилася співати

Легендарна оперна співачка в якийсь момент ніби розучилася співати: підіймала плечі замість того, щоб дихати грудьми, і перестала брати високі ноти.

Багато хто вважав, що життя з мільйонером Онассисом її розслабило, але сучасні лікарі впевнені: співачка страждала дерматоміозитом. Ця хвороба вражає сполучну тканину і гладку мускулатуру.

При ній страждають голосові зв'язки, і людина втрачає можливість нормально дихати через те, що діафрагма не працює як слід.

Нагадаємо, як дивина французького короля допомогла породіллям у всьому світі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", через 70 років ЦРУ розсекретило сенсаційні дані про сексуальну орієнтацію Гітлера.

Також "Знай.uа" писав, про 7 великих поетів, які страждають психічними розладами.