В середньовічній і ренесансній Європі найпотужнішою династією вважався будинок Габсбургів. Так на початку XII століття сімейство домінувало в Швейцарії, Австрії, Угорщині, Італії, Іспанії.

А до XVI століття представники династії вже розширили вплив на Філіппіни і Америку. Однак успішне правління мало драматичний кінець через проблеми з інбрідінгом.

Головними особливостями Габсбургів були випираюче підборіддя, великі губи і висока смертність серед новонароджених.

Король Карл V поклав початок виродженню династії Габсбургів.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

До того моменту, коли народився останній представник роду, який займав іспанський престол, Карл II, коефіцієнт інбридингу становив 25 %, тобто майже 80% шлюбів укладалося між близькими родичами.

А найнаочнішою жертвою кровозмішення став Карл II. Майбутній король з самого народження потерпав від цілого букету різних захворювань, в їх числі була і епілепсія. Монарх став ходити і заговорив дуже пізно. Якщо середньостатистичний чоловік в п'ятому поколінні може похвалитися 32 різними предками, то у Карла II їх налічувалося лише 10, причому 8 з них вели свій початок від королеви Хуаны I Божевільної.

Крім здоров'я, через таке сильне кровозмішення постраждала і зовнішність короля.
Так характерне підборіддя роду Габсбургів у Карла II придбало вже гіпертрофовану форму.

Його витягнута нижня щелепа і язик не дозволяли королю нормально пережовувати їжу і говорити.
У короля була величезна голова при зрості 192 см.

Так сталося ще й тому, що Карл II був довгоочікуваним спадкоємцем. Його брати і сестри рано померли, тому з королем до 10 років зверталися як з немовлям, оберігаючи і більше.

Поки його мати, королева-регент Маріанна управляла державою, Карл II грав у палаці з карликами. Майбутнього короля нічому не навчали, а тільки дбали про його здоров'я.

Турбота про здоров'я частенько проявлялася у проведенні обрядів екзорцизму. Через це Карл II отримав прізвисько El Hachizado, або "Зачарований".

Помер Карл II Божевільний у віці 38 років, що було навіть занадто великим терміном для людини з такою кількістю захворювань і аномаліями. Він не залишив спадкоємців, тому що не був здатний до зачаття. Так найвпливовіша правляча династія Європи в буквальному сенсі виродилася.

За час 35-річного правління Карла II Іспанія була розорена. Вона перетворилася на другорозрядну країну. Коли короля не стало, країну буквально стали ділити на частини, що призвело до початку Війни за іспанську спадщину.

Нагадаємо, 10 фактів про інцест в історії людства.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, Туллія д’Арагона була мабуть найнезвичайнішою куртизанкою Італії.

Також портал "Знай.uа" писав, як з маленьких дівчаток виховували легендарних королев.