Наполеон Бонапарт свого часу був наймогутнішою людиною в Європі. Монархи ненавиділи його, але змушені були зважати на його думку. Дами ж, навпаки, бажали, щоб імператор хоча б глянув у їхній бік. Імператор був відомим ловеласом. Про це повідомляє портал "Культурологія".

Але в житті Наполеона було чотири головні жінки, які зіграли не останню роль в його житті.

Дезіре Кларі

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Дівчина народилася в багатій родині торговця шовком. Її дитинство і дорослішання нічим не відрізнялися від інших, поки не грянула революція.

Коли її брата заарештували, Дезіре, намагаючись йому допомогти, познайомилася в політиком Жозефом Бонапартом. Жозеф, в свою чергу, представив Дезіре своєму братові - генералу революційної армії Наполеону Бонапарту.

Бонапарт був по вуха закоханий, коли побачив дівчину. У них трапився запаморочливий роман. Наполеон офіційно запропонував Дезіре руку і серце.

Історія могла б закінчиться весіллям, але на очі Наполену попалася Марі Роз Жозефа Таші де ла Пажеро, яку сьогодні знають під ім'ям Жозефіна. Заручини була засмучена, і засмучена Дезіре вирушила з сестрою до Італії.

Жозефіна

Коли мова заходить про коханих жінок Наполеона, то першим спливає її ім'я. Вона стала щирою любов'ю французького імператора.

Коли Маріє Роз Жозеф Таше де ла Пажеро було 16 років, батько видав її заміж за віконта Олександра де Богарне. Виконати не обтяжував себе дотриманням подружньої вірності. У 1785 році вони розлучилися. Жозефіні дісталися двоє дітей, гучне прізвище чоловіка і хороші відступні.

Коли в 1794 революційний уряд стратив Олександра де Богарне, Жозефіну ув'язнили. На щастя, ненадовго. Краса і чарівність жінки дозволили їй знайти заможного покровителя і незабаром стати однією з впливових дам Парижа.

У 1795 році доля звела Жозефіну з Наполеоном. Генерал тут же втратив голову від любові до неї, його навіть не бентежила різниця у віці (їй було 32 роки, а йому - 26 років).

На відміну від колишніх кавалерів Наполеон не міг оплачувати всі її рахунки, але він запропонував коханій шлюб і офіційне усиновлення її дітей. Жозефіна погодилася. У 1796 році вони одружилися, а в 1804-м Наполеон коронував її як імператрицю.

Наполеон був одержимий ідеєю престолонаслідування, але Жозефіна не могла народити йому дитину. У 1809 році шлюб розпався. Наполеон зберіг колишній дружині її титули і кілька замків.

Коли через кілька років уже опального імператора засилали на Ельбу, Жозефіна молила російського імператора Олександра I дозволити їй відправитися слідом за Наполеоном, але отримала відмову. У 1814 році імператриця сильно застудилася і раптово померла.

Марія-Луїза Австрійська

Імператору потрібен був спадкоємець, і вибір його впав на 18-річну Марію-Луїзу Австрійську, дочку австрійського імператора Франца I. Батько нареченої ненавидів майбутнього зятя, але за спиною Наполеона стояла багатотисячна армія. Юна ж Марія-Луїза була рада стати дружиною найвпливовішої людини в Європі.

У шлюбі за розрахунком в 1811 році з'явився довгоочікуваний спадкоємець, якого назвали так само, як і батька. Коли в 1814 році Наполеон програв війну і відрікся від престолу, Марія-Луїза тільки зітхнула з полегшенням і пішла в свої землі, які відійшли до неї за попереднім договором.

Дитину віддали на виховання дідові. Франц I називав онука не Наполеон, а Франц. Хлопчик знав, чий він син, але його оточення пильно стежило за тим, щоб той не мав ніяких зв'язків з батьком і французьким урядом. У віці 21 року юнак помер від туберкульозу.

Марія Валевська

Коли в 1806 році військові дії перемістилися на територію Польщі, і Наполеон попрямував туди ж, там йому на очі потрапила 20-річна Марія Валевська. Імператор не встояв перед чарівністю красуні і вся тамтешня еліта з завмиранням серця стежила за розвитком роману могутнього імператора і їх співвітчизниці.

Незабаром Марія завагітніла, і в 1810 році народила Наполеону сина Олександра. Імператор не міг офіційного визнати його, але він не залишив сина напризволяще. Хлопчик отримав титул графа Імперії, а коли виріс, то спочатку став міністром закордонних справ Франції, а потім міністром витончених мистецтв.

Вагітність Марії Валевської остаточно зміцнила в Наполеона впевненість в тому, що він не безплідний. Цей факт дозволив імператору розлучитися з Жозефіною і одружитися з Марією-Луїзою Австрійською. Після цього стосунки з Марією Валевською припинилися. Відомо тільки, що Марія з сином таємно приїздила до Наполеону на острів Ельба.

Нагадаємо, який Калігула був насправді.

Раніше портал "Знай.ua", ці маловідомі факти про монархів і королів різних країн і часів не залишать вас байдужими.

Також портал "Знай.uа" писав, дивовижні факти з життя Річарда Левове Серце.