Партизанські загони кубинського революціонера Ернесто Че Гевари викликали страх у ворога і одночасно повагу. Він був жорстоким і цинічним, але справедливим. Міг застрелити "без суду і слідства" будь-якого, хто йшов проти його ідеалів свободи, і навпаки - раптово змінити гнів на милість.

Ернесто Че Гевара
Ернесто Че Гевара

9 жовтня 1967 року його застрелили. Та багато хто не повірив, що "команданте Че" більше немає в живих. Якби не офіційне звернення Фіделя Кастро, вся Куба, певно думала б, що Че Гевара досі в полоні.


Роковини вбивства Че Гевари

Ернесто Че Гевара
Ернесто Че Гевара

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки
Показати ще


Малий Че був досить проблемною дитиною: постійно хворів, особливо страждав від астми. Родина була змушена переїздити з одного місця на інше.

Ернесто Че Гевара
Ернесто Че Гевара

Ще тоді відчував гостру несправедливість і намагався бути оригінальним, виділитися з натовпу. Із марксизмом його познайомили не у школі – перші книги опинилися в руках завдяки дівчині.

Ернесто Че Гевара
Ернесто Че Гевара


В 50-х в голові майбутнього революціонера була справжня гримуча суміш – максималізм та суцільна ідеологія. Знайомство із Фіделем Кастро змінило все, переворот на Кубі став практично вирішеним питанням. Але Че Гевара не одразу почав командувати загонами партизанів, поки не створив так звану "теорію вогнищ", яка базувалася на простій схемі.

Ернесто Че Гевара
Ернесто Че Гевара

Повстанці повинні були отримати максимальну підтримку у місцевого населення, таким чином поширити пропаганду і збільшити свою чисельність.


З батьками вирішив попрощатися – про всяк випадок написав їм останнього листа, де зазначав, що не відмовиться від своїх поглядів.

Ернесто Че Гевара
Ернесто Че Гевара

"Але тільки я шукач пригод особливого роду, з тієї породи, що ризикують шкурою, щоб довести свою правоту. Може бути, я спробую зробити це в останній раз. Я не шукаю такого кінця, але він можливий, якщо логічно виходити з розрахунку можливостей. І якщо так трапиться, прийміть останні обійми. Я любив Вас міцно, тільки не вмів висловити свою любов", - писав він додому.

Ернесто Че Гевара
Ернесто Че Гевара


У прямолінійності, на межі здорового глузду і жорстокості, його звинувачували часто. Гонитва за "революційними ідеалами" не давала спокою настільки, що команданте міг позбавити життя будь-кого, хто наважився стати на його шляху.

Ернесто Че Гевара
Ернесто Че Гевара

Навесні +1965 Ернесто Че Гевара склав із себе повноваження міністра промисловості Куби. Після шести років, проведених в якості державного чиновника, він вирішив повернутися до революційної боротьби. Потім - провал в Африці, затишшя і повернення до Латинської Америки.

Ернесто Че Гевара
Ернесто Че Гевара

Команданте вирішив зосередити свої сили в Болівії, де в 1964 році в результаті перевороту прийшов до влади Рене Баррьентос.

Проамериканський диктатор ховав на своїй території нацистських злочинців, і охоче використовував їх навички для придушення робітничого руху і лівих партій.

Болівія і останні дні команданте

Ернесто Че Гевара
Ернесто Че Гевара

Че Гевара вирішив, що обстановка в Болівії як не можна краще підходить для збройного виступу. Наприкінці 1966 року база партизанського загону в Болівії почала діяти. У березні 1967 Армія національного звільнення Болівії приймає перший бій з урядовими військами.

У полюванні на Че задіяли і нацистів, в тому числі, за деякими відомостями, і "ліонського різника" Клауса Барб'є. Привести в рух масовість і ізолювати загін - ось основні завдання, які він так і не виконав. Місцеві селяни ставилися до партизанам насторожено і навіть вороже.

Ернесто Че Гевара
Ернесто Че Гевара

31 серпня 1967 партизани зазнали серйозної поразки, зазнавши великих втрат. Серед загиблих виявилися найближчий сподвижник Че "Хоакін" - член ЦК Комуністичної партії Куби Хуан Віталій Акунья Нуньєс.

Ернесто Че Гевара
Ернесто Че Гевара

У вересні партизани знову понесли важкі втрати. Че, проте, і в цих умовах залишався самим собою - незважаючи на напади астми, якої він страждав впродовж довгих років, команданте підбадьорював своїх товаришів і надавав медичну допомогу і їм, і полоненим солдатам болівійської армії, яких потім звільняв.

Оточив спецназ і діватися було нікуди, пораненого Че доставили в сільську школу містечку Ла-Ігера.

Свідки з числа солдатів болівійської армії, розповідав, що поранений Че Гевара виглядав жахливо, але при цьому тримався стійко, з гідністю. На питання офіцерів він не відповідав, а спілкувався тільки з солдатами.

Ернесто Че Гевара
Ернесто Че Гевара

Він встиг переговорити з місцевою вчителькою Хуліей Кортес. Агент ЦРУ Фелікс Родрігес, безпосередній учасник подій, проте, стверджував, що США хотіли вивезти Че Гевару в Панаму, щоб піддати допитам, а на негайної страти наполягав болівійський лідер Рене Баррьентос.

"Я знаю: ти прийшов вбити мене. Стріляй. Зроби це. Стріляй в мене, боягуз! Ти вб'єш чоловіка! ", - так команданте звернувся до свого ката. І це були останні його слова.


Після цього смертельний постріл у груди – і обірвалася історія жорстокого ідеолога, якого тим не менш усі не тільки боялися, а й потайки молилися за нього.


Дивіться: невідомі сторінки з життя Че Гевари


Нагадаємо, спливли страшні подробиці про концтабори СС.
Як повідомляв Знай.ua, головна таємниця скандальної картини Курбе стала відома всьому світу.
Також Знай.ua писав, вчені розшифрували основну головоломку давньогрецької міфології.