Скандальна картина знайома багатьом. Історікі і мистецтвознавці протягом декількох десятків років сперечалися про особу натурниці, з якої Курбе писав картину.

І ось французькі вчені вразили світ. Клод Шопп і Сільві Обена припускають, що їм вдалося визначити, хто зображений на полотні "Походження світу" художника Гюстава Курбе.

Варто зазначити, "Походження світу" - одна з найвідоміших робіт знаменитого французького реаліста. На ній крупним планом зображена оголена жінка, що лежить з розсунутими ногами.

Як вважають бфільшість культурознавців, Курбе створив полотно на замовлення турецького дипломата Халіла Шаріфа-паші, який володів великою колекцією еротичного живопису.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Художник показав світу "Походження світу" в 1866 році, але публіка побачила роботу лише в 1988-му - до цього картина перебувала в приватних колекціях і її ретельно приховували від сторонніх. З 1995 року полотно зберігається в музеї Орсе. А виставляють його під куленепробивним склом.

Так біографи, які вивчають спадщину Курбе, схилялися до того, що на картині зображена кохана натурниця художника ірландка Джоанна Хіффернан.

Відомо, що в 1860-х дівчина позувала, в тому числі оголеною, для інших картин француза - складалася у відносинах з учнем Курбе Джеймсом Уістлер. Але противники теорії вважають, якби позувала Хіффернан, то волосся на тілі героїні картини були б рудим, а не чорним. Деякі історики припускали, що Курбе позувала одну з французьких коханок Шаріфа-паші - наприклад, куртизанка Жанна де Турбе.

Шопп і Обена переконані, що Курбе писав "Походження світу" з балерини Констанс Кенье.
До цієї ідеї Шопп прийшов, завдяки вивченню листів Олександра Дюма-сина, коли працював над книгою про письменника.

Так Шопп знайшов згадку Кенье в листі Дюма-сина, у якого були напружені стосунки з великим художником, письменниці Жорж Санд.

"Не можна писати своїй тендітним і точним пензлем внутрішній інтер'єр мадемуазель Кенье з опери", - наводить цитату дослідник.

Історик зазначає, що в архівній розшифровці слово "інтер'єр" було замінено на "інтерв'ю", і щоб зрозуміти, про що мова, Шоппом довелося вивчити оригінальний лист. Музей Орсе підтримав теорію Шоппа і Обена і показав архівні фотографії танцівниці.

Відзначимо, що в 1850-х роках Кенье була досить відомою паризькою балериною. Критики відзначали її талант, а поет Теофіль Готьє навіть присвятив їй вірш.

У 1859-му вона завершила кар'єру в Паризькій опері через травму коліна і, імовірно, стала коханкою Шаріфа-паші, який на той час влаштувався в Парижі і просаджував свої статки в азартних іграх.

На момент створення "Походження світу" Кенье було 34 роки.

Як стверджує Сільві Обена, знайомі Кенье були в курсі, що саме вона позувала для Курбе, але після того, як картина виявилася в приватній колекції, про цей факт забули.

Вчені, які досліджували дану картину підкреслили, що їм було важливо показати особистість натурниці і "відновити її гідність".

В кінці свого життя Кенье була шанованою парижанкою і філантропом. Вона володіла діамантами і жила в самому презентабельному місці столиці - на вулиці Руаяль.

У заповіті у балерини виявили згадку про іншу картину Курбе - полотно, на якому зображена квітка камелії. У той час камелія асоціювалася з куртизанками - в першу чергу через роман "Дама з камеліями" Дюма-сина. Мистецтвознавці впевнені, що полотно було подарунком художника для моделі.

Нагадаємо, скільки картин продав Ван Гог за життя.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, Сальвадор Дали хитрував, щоб не оплачувати рахунок в ресторані, ми знаємо чому він мав нахабство ніколи не платити в ресторанах.

Також портал "Знай.uа" писав, історію фільму, який розпочав еру звукового кіно.