В цей день, 5 жовтня,1864 року народився Луї Жан Люм'єр, молодший з легендарних винахідників кінематографа братів Люм'єр.

Луї був головним по винаходам, у той час як його брат Огюст в цьому дуеті виконував ролі організатора і менеджера і також спонсорував розробки.

Разом зі своїм братом Огюстом, Луї увійшов в історію як винахідник кінематографа і став родоначальником французької кіноіндустрії та кінорежисури.

Ми розкажемо найцікавіші факти про винахідника.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

1.Винахідник Луї працював на фабриці фотоматеріалів, що належала батькові, до того ж був фотографом. Саме на основі фотографії він винайшов "кінематограф": апарат для зйомки і проекції "рухомих фотографій".

2. Відомо, що Луї для своїх фільмів обирав сюжети за принципом фотографів аматорів, з якими був знайомий за родом діяльності. Але вміння знаходити найбільш вдалі кадри, будувати композиції, було його талантом.

Роботи завдяки своїй природності, реалістичності нагадували картини імпресіоністів, зачаровували глядача. Навіть банальний вихід робітників з фабрики. Хоча глядачам, які вперше побачили їжджали картинку, сюжет був не потрібен.

Вони раз за разом приходили на сеанси і були приголомшені. Майстерність подачі зазначав навіть Максим Горький. Він зміг бути присутнім на сеансі всього через півроку після прем'єри.

3. Першим в історії кіно постановочним фільмом — і, разом з тим, однією з перших комедій став "Политий поливальник". У цьому короткому сюжеті хлопчик наступає ногою на шланг, яким садівник поливає квіти, а коли чоловік направляє шланг на себе, щоб оглянути і знайти проблему, хуліган прибирає ногу і струмінь води обливає садівника.

4. Фільми Люм'єра дізналися і перший в історії монтаж і першу озвучку. Так під час демонстрації бесіди астронома з мером, сам мер, сховавшись за екраном, повторював сказані ним під час розмови фрази. Перший монтаж був зроблений в сюжеті про чотирьох пожежних. Багато кадрів були змонтовані в один і навіть мали своєрідну кульмінацію — а ключовим епізодом став порятунок з вогню.

5. Всі фільми, зняті з братом, — а це близько 1800 картин — він передав Французькій сінематеці. Його заслуги в галузі кіно не були забуті: в 1919 році Луї Люм'єра обрали членом Французької академії наук, крім того у Франції заснована щорічна премія імені Луї Люм'єра за документальні фільми.

Нагадаємо, дивовижні факти про "короля експериментів" Майкла Фарадея.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Зигмунд Фрейд прославилася як засновник психоаналізу, але багато таємниць психолога не розгадані.

Також "Знай.uа" писав, факти з життя великого скрипаля Нікколо Паганіні, про яких мало хто знає.