Ця дивна, але дивовижна історія сталася в Парижі в кінці XIX століття. Так уже повелося, що для тих часів було звичайною справою прощатися зі своїм життям пригнувши в глибоку Сену. Причини у кожного були свої, нерозділене кохання, безгрошів'я, образа. Але за статистикою в основному віддавалися похмурій воді дівчата.

Так одного разу з річки виловили тіло жінки. Не знайшовши ніяких ознак насильства, поліція вирішила, що дівчина, як часто бувало, покінчила життя самогубством.

Через часті самогубства в морзі Парижа існувала своєрідна вітрина, на якій виставлялися непізнані трупи, на випадок якщо утопленика розшукують.

Так сталося і з нашою героїнею. Її теж виставили на вітрину, але ніхто її не впізнав. Але згідно паризької легенди, обличчя дівчини було настільки красивим і так зачарувало патологоанатома, що той зробив зліпок з її обличчя. До слова ми можемо самі переконається, що дівчина була досить приваблива.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Він зобразив її обличчя, як ніби вона спить і при цьому усміхається уві сні загадковою усмішкою. І створена лікарем "Мона Ліза" здалася йому настільки прекрасною, що він вирішив - її обличчя повинен побачити кожен.

Так медик зробив безліч копій свого творіння і незабаром ця маска з'явилася в багатьох магазинах Парижа, її продавали як декор для дому.

Виявилося, що обличчя дівчини здатне зачарувати не тільки патологоанатома, а й звичайних парижан, і особливо творчих людей.

Так, Річард Ле Гальєні написав поему "Боготворіння образу", в якій англійський поет закохується в маску дівчини, що призводить до смерті його власної дочки і самогубства дружини. У 1936 році виходить на екрани німецький фільм "Невідома" про сироту, яку спокусив багатий чоловік, а потім залишив її, що в підсумку призвело до самогубства дівчини - ця історія була навіяна тієї самої маскою. Маскою надихалися Пабло Пікассо, Ман Рей, Райнер Марія Рільке і Володимир Набоков.

Чому ж зацілована запитаєте ви? Все досить просто.

У 1960-х до Осмунну Лердалу звернувся австрійський доктор Петер Сафар, який, і розробив техніку CPR, з тим, щоб створити манекен для навчання техніки серцево-легеневої реанімації.

Натхненний маскою норвежець Осмунн Лердал, власник компанії з виробництва іграшок, думаючи, яким же буде обличчя у манекена, Осмунн також звернувся до відомої маски "Мони Лізи з Сени".

Відзначимо, французи називають її "Inconnue de la Seine", невідому з Сени.

Загалом і Лердалу і Сафару сподобався варіант з обличчям потонулої дівчини. Адже
жіноче обличчя буде приємніше для "цілування", а спокійне умиротворений обличчя "Мони Лізи з Сени" підходило для цього якнайкраще.

Згідно з офіційним сайтом компанії Laerda, манекен, який отримав назву "Resusci Anne" ( "Воскреси Анну") з 1960 року, використовувався при навчанні надання першої допомоги більш ніж 400 мільйоном людей.

Але втім, кілька десятиліть пізніше, легенду спростували. Як заявляють рятувальники всі тіла, які виловлювали з води не виглядають такими умиротвореними і не важливо самогубець це або нещасний випадок. Тіла та обличчя опухлі і виглядають жахливо. Ці останні секунди паніки, болю і жаху відбиваються на обличчі загиблих.

Компанія BBC навіть проводила власне дослідження і свого часу звернулася до декількох фахівців, і всі вони погодилися, що ця маска не могла бути зроблена з дівчини, виловленої в річці. Швидше за все, маску зробили з живою моделі.

Нагадаємо, про велику історію Фердинанда Магеллана.

Як повідомляв портал "Знай.uа" ці 7 видатних вчених мали неординарний характер.

Також "Знай.uа" писав, про страшні історії жінок, які пов'язали свою долю з жорстокими вбивцями.