Чергове знакове відкриття зробила єгипетська археологічна місія. Дослідники працювали над трудомістким проектом щодо зниження рівня ґрунтових вод у храмі, який розташовується недалеко від Асуана і тут, у ході робіт біля храму Ком-Омбо був знайдений новий Сфінкс - статуя тварини з обличчям людини. Про це повідомляє єгипетське міністерство у справах старожитностей у Faсebook.

Як відомо, у Стародавньому Єгипті Ком-Омбо було столицею п'ятої провінції країни. Перша згадка про нього відноситься до Першого перехідного періоду, а саме XX століття до нашої ери.

Виявлена статуя, очевидно, відноситься до епохи Птолемеїв (331 рр. до н. е. - 31 р. н. е..). Про це розповів Генеральний секретар Верховної ради у справах старожитностей Єгипту Мустафа Вазірі
Як повідомляють археологи, сфінкс витягнутий з-під землі має невеликі розміри - 28 сантиметрів у ширину по підставі постаменту.

Популярні новини зараз
У кого в Україні збільшаться пенсії з 1 квітня Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Голову сфінкса прикрашає царський убір із зображенням богині-кобри Уаджіт, також присутня і ритуальна борода фараона. Експерти запевняють, що пам'ятник знаходиться у відмінному стані.

Також археологи заявили, що буде проведена ретельна археологічна експертиза для збору більш точної інформації.

До речі, у цій же частині храму, два місяці тому, були виявлені два рельєфи, що зображують фараона Птолемея V.

Як відзначили в міністерстві Єгипту, в храмі Ком-Омбо вже більше року проводяться ремонтні роботи, і за цей час там було зроблено кілька унікальних відкриттів. Так дослідники знайшли тут фрагменти величезної статуї фараона Рамзеса II і бюст римського імператора Марка Аврелія.

За словами керівника організації "Асуанські старожитності" Абдель Монейм Саїда, надалі в планах у них проведення великих археологічних досліджень, щоб отримати нову інформацію про сфінкса.

Виявлені знахідки на території розкопок вже переведені в Національний музей єгипетської цивілізації в Фустаті.

The Egyptian archaeological mission working on the project of reducing the groundwater level in Kom Ombo temple in Aswan...

Posted by ‎Ministry of Antiquities وزارة الآثار‎ on Sunday, 16 September 2018

Нагадаємо, за зовсім випадкових обставин, як це буває часто, вдалося зробити унікальне відкриття. Так в Єгипетському Луксорі була виявлена нова статуя Сфінкса.

Як повідомляв портал "Знай.uа", останні дослідження пірамід показали, що піраміда Хеопса, побудована так, щоб ідеально фокусувати електромагнітну енергію.

Також "Знай.uа" писав, у Мексиці виявили унікальну знахідку в стародавніх руїнах народу майя. Археологи знайшли статую, яка повністю переверне уявлення людей про наших предків.