Легенди Індії свідчать цей добродушний чоловік з головою слона –уособлення терпіння і благополуччя. Йому першому підносяться молитви і викладаються прохання. Ганеша – добрий бог, чого не можна сказати про більшість його родичів.

Заступник скривджених і тих, хто потрапив в скрутну ситуацію захистить будь-кого, навіть перед обличчям грізної Шиви.

Ганеш є одним з найбільш шанованих богів індуїстського пантеону. Будь-які починання супроводжуються молитвою Ганешу.

Сьогодні 13 вересня цей міфічний Бог "святкує свій день народження.

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

В цей день здійснюють поклоніння Ганешу, приносять йому фрукти, молоко, квіти та солодощі, перед зображенням Бога розбивають кокосові горіхи.

У деяких районах країни (наприклад, в Махараштра, Tamilnadu) до цього дня з сирої глини створюють нові зображення Ганеша. Після молитов, підношень і короткої церемонії прощання старі зображення занурюють у воду річок, озер та інших водойм.

Ми зібрали цікаві факти.

1.Ганеша — найпопулярніше божество в світі і в Азії. Тільки в Індії вже більше мільярда індуїстів. Також сюди можна віднести Південно-Східну Азію і Китай. Причому для всіх цих регіонів Ганеша — активно "діюче" божество, до якого звертаються з молитвами.

2. Ганеша не має ніякого відношення до Вед. У пантеоні індуїзму він з'явився набагато пізніше інших відомих богів — приблизно в 5-м столітті нашої ери.

3. Є безліч легенд про народження Ганеші, але ніде він не народжується природним чином.

4. Місто в якому найбільше шанувальників Ганеші аж ніяк не в Індії. Це тайський Чіанг Май. Зображення і статуї Ганеші можна зустріти по всьому місту.

5. Над Меконг в районі Золотого Трикутника поруч з великим Золотим Буддою є статуя Ганеші. Своїм покровителем його вважають і ті, хто заробляє на торгівлі наркотиками.

6. Як свідчать легенди, спочатку Ганеша був грізним божеством і тільки поступово його характер змінився.

7. Ганеша одружений — його дружина-богиня Вайнаяки. Зображення її зустрічаються рідко.

8. У народності Падаунгів, відомої на весь світ тим, що їх жінки носять кільця на шиї. Богиня домашнього вогнища — жінка з головою слона (така собі жіноча форма Ганеші).

9. Ганеша — це божество, що стоїть на межі між сакральним і профанним світами. Його двоїста задача: оберігати непорушність цієї межі і в той же час відкривати людині доступ до божеств.

Нагадаємо, ніде кішку не шанували так, як у Стародавньому Єгипті. Це був золотий вік в історії кішки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", це найбільш цікаві факти про стародавніх греків, які вас збентежать.

Також "Знай.uа" писав, про 5 найбільш страшних істот з нашого дитинства.