8 вересня 1812 року в маєтку Каріан Тамбовської губернії народилася Наталія Миколаївна Гончарова, дружина Олександра Сергійовича Пушкіна.

У селищі Знам'янка народилася дівчинка, якій судилося своєю красою підкорювати оточуючих її людей і стати фатальною жінкою для її чоловіка - видатного поета.

З чуток, сам імператор Микола I був у неї закоханий. Досі навколо її особистості не вщухають дискусії і суперечки.

Ми зробили підбірку цікавих фактів про Наталю Гончарову.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

1.Наталія Миколаївна народилася на наступний день після Бородинської битви. Її сім'я перебувала в евакуації в Тамбовській губернії.

2. Рідні звали її НН Таша. До 6 років НН жила окремо від батьків в маєтку дідуся в Полотняному заводі в Калузькій губернії. Саме дідусеві НН напише про заручини з Пушкіним "згідно з моїми почуттями і бажаннями".

3. Хороша освіта дало свої плоди. Нещодавно пушкіністи знайшли шкільні зошити Наталі, і до повного свого здивування виявили, що ця дівчинка була набагато розумніша за своїх однолітків. Було знайдений разючий твір на тему державного устрою Китаю. Адже Наталі було всього 10 років! Твір було написано з такими подробицями, які свідчать про її неймовірну начитаність. Також був знайдений зошит з французькими висловами і афоризмами.

4. Вперше Пушкін зустрів Наташу близько 1826 року, коли їй було 14 років. Зазвичай біографи посилаються на свідчення сина В'яземського або дочки НН Арапової, що Пушкін зустрів Гончарову взимку 1828-29 рр., Коли їй було 16. Зі спогадів подруги НН Катерини Малиновської-Долгорукої: "Побачив він її в перший раз у Йогеля на балі близько 1826 ".
І сам Пушкін писав матері Наталії: "Коли я побачив її в перший раз, красу її ледве починали помічати в світі".

5. Згода Наталії Гончарової на весілля дочки з Пушкіним було дуже несподіваним. Мама була проти одруження. Вона кілька разів відмовляла Пушкіну і навіть випроваджувала його з дому. Він так нудився любов'ю до неї, що через кілька місяців приїхав в будинок Гончарових свататися. Він попросив у Наталії Іванівни руки молодшої дочки.

У відповідь - ні так, ні ні. Це було в травні. Уже восени Пушкін знову приїхав до Гончарових. Шукав зустрічей на прогулянках, чекав біля її будинку. Він закоханий, він зачарований - словом, він "огончарований". Через рік, в 1830, він знову вирішується на пропозицію. Він отримує несподівану згоду. Але майбутня теща продовжує мучити Пушкіна нескінченною тяганиною.

6. Гончарова мала невелику косоокість і була короткозора. "Я одружуся на косій Мадонні", - писав Пушкін до Хитрово. Короткозорість завадила НН помітити чоловіка, коли їх сани випадково зустрілися в день дуелі.

7. Сучасники відзначають мовчазність НН, сором'язливість, яку приймають навіть за холодність. Про це пишуть О.С. Павліщева, В.А. Соллогуб, Д.Ф. Фикельмон. Сама НН писала згодом: "У серця своя сором'язливість, дозволити читати свої почуття мені здається профанацією. Тільки Бог і деякі обрані мають ключ від мого серця".

8. Нарядами для балів НН забезпечувала її тітка фрейліна Катерина Іванівна Загряжська. Сімейний бюджет Пушкіна від витрати на сукні не страждав. Внучка НН Е. Н. Бібікова пише: "Наталя Миколаївна витрачала дуже мало на свої туалети. Їй постачала тітка Загряжська, а домашня кравчиня їхнього будинку перешивала".

9. НН народила сімох дітей, ще одна вагітність закінчилася викиднем. Вона виховувала племінників - Павла Ланского і Льва Павліщева, опікала Олександра Нащокина, сина пушкінського друга. НН писала про себе: "Позитивно, моє покликання - бути директоркою дитячого притулку. Бог посилає мені дітей з усіх боків", також вона писала, що шум і пустощі дітей не можуть набридати.

10. Після смерті Пушкіна в п'ятницю Наташа все життя відзначала п'ятницю як день жалоби, завжди в цей день вдавалася до молитви, нікуди не виїжджала і постилась.

Нагадаємо, довгий список тих, хто відмовився виходити заміж за Маяковського.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Мері Шеллі увічнила себе написавши роман "Франкенштейн, або сучасний Прометей", але мало хто знає історію написання цього шедевра.

Також "Знай.uа" писав, маловідомі факти про Бетховена, які вас здивують.